Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Varovanie MMF neveští nič dobré: Východnú Európu čakajú najhoršie časy

Poul Thomsen
Poul Thomsen (Zdroj: TASR/AP Photo/Petros Giannakouris)

DUBROVNÍK - Stredná a východná Európa čelí v posledných rokoch stále väčším ekonomickým ťažkostiam. Tie v konečnom dôsledku ohrozujú politický pokrok dosiahnutý bývalými komunistickými krajinami v minulých desaťročiach a vedú aj k pochybnostiam o výhodnosti členstva v Európskej únii. Povedal to dnes popredný činiteľ Medzinárodného menového fondu (MMF) Poul Thomsen.

Podľa Thomsena, ktorý riadi európske oddelenie MMF, sa potenciál ekonomického rastu v regióne za posledných desať rokov znížil na polovicu. Stále väčšou brzdou je pritom pre tieto ekonomiky silný odliv kvalifikovaných ľudí do cudziny, povedal Thomsen na konferencii v Dubrovníku.

Vlády niektorých krajín kvôli rastúcim problémom dokonca spochybňujú prínosy európskej integrácie, poznamenal Thomsen. Ten v minulých rokoch riadil záchranné programy MMF a EÚ pre Grécko alebo Portugalsko, charakteristické požiadavky na drastické škrty v sociálnej oblasti.

Celá Európa si prešla desaťročím krízy a ekonomickej slabosti, čo spomalilo alebo úplne zastavilo proces ekonomického zbližovania medzi západom a východom kontinentu. V mnohých krajinách to vyvoláva otázky o zmysle bolestných ekonomických a politických reforiem, priznal Thomsen.

"Je to pre nás všetkých včasná pripomienka, že sa nemáme nechať oklamať predstavou, že politický a inštitucionálny pokrok je neodvratný. Nesmieme si myslieť, že ide o niečo nezastaviteľné, ​​o postupnú evolúciu, pretože tak to nie je," citovala Thomsena agentúra Reuters.

"V dohľadnej budúcnosti problémy ešte narastú," predpovedal dánsky ekonóm. Poznamenal, že v čase pádu komunistických režimov ťažil región z výnimočne priaznivej hospodárskej situácie vo svete, to sa však už ťažko bude opakovať.

Za hlavný problém oblasti Thomsen označil odchod kvalifikovaných pracovníkov do západnej Európy. MMF odhaduje, že krajiny strednej a východnej Európy opustilo v poslednom desaťročí okolo 20 miliónov ľudí, teda päť až šesť percent ich obyvateľstva. Polovica maďarských a štvrtina poľských firiem sa sťažuje na nedostatok skúsených zamestnancov, čo im podkopáva výrobu a brzdí investície, ukazujú prieskumy mienky u firemných manažérov.

Vývoj v minulom desaťročí je jedným zo zdrojov terajšieho rastu napätia medzi vládami strednej Európy a bruselským centrom EÚ. Podľa Thomsena tiež podkopal hodnotu členstva v únii v očiach tých krajín regiónu, ktoré v EÚ ešte nie sú. Podľa Thomsena môže sklamanie z nepriaznivého vývoja smerovať k zvráteniu politických a inštitucionálnych reforiem. Známky tohto trendu sa objavujú v najpokročilejších krajinách oblasti. MMF sa znepokojuje najmä ohrozením nezávislosti centrálnych bánk v regióne, uviedol Thomsen.

Viac o téme: MMFMedzinárodný menový fondPoul ThomsenVýchodná Európa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu