Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ohnivá pasca v Portugalsku, ľudia nemajú kam ujsť: 62 mŕtvych, zaživa uhorení v autách

Niekoľko obetí uviazlo kvôli plameňom vo svojich autách. Zobraziť galériu (6)
Niekoľko obetí uviazlo kvôli plameňom vo svojich autách. (Zdroj: SITA/AP)

LISABON - Lesný požiar v oblasti Pedrógao Grande v centrálnom Portugalsku si vyžiadal najmenej 62 obetí, vrátane štyroch detí, tvrdia miestne úrady. V dôsledku prírodného nešťastia utrpelo zranenia ďalších 59 ľudí. Podľa premiéra Antónia Costu môže počet obetí ešte stúpnuť.

Vláda vyhlásila trojdňový štátny smútok, ktorý vošiel do platnosti v nedeľu poobede. Ako informuje BBC, mnoho z obetí prišlo o život v autách, keď sa snažili ujsť pred ohňom.

Ohnivá pasca v Portugalsku,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Medzi zranenými ľuďmi sú aj šiesti hasiči, ktorí sú udajne v kritickom stave, či osemročné dievča. Podľa informácií verejnoprávnej televízie a rozhlasu RTP sú dvaja požiarnici nezvestní. Štátny tajomník z ministerstva vnútra Jorge Gomes informoval, že v automobiloch zomreli 30 ľudia a ďalších 17 tiel našli pri ich vozidlách na ceste smerujúcej na diaľnicu IC8. Jedenásť ľudí prišlo o život v obci pri spomínanej diaľnici. Dve obete si vyžiadala dopravná nehoda, ktorá sta stala v dôsledku požiaru.

Ohnivá pasca v Portugalsku,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Agentúra AFP ohnisko požiaru lokalizuje do oblasti mesta Leiria, ktoré leží na pobreží v centrálnej časti krajiny. Uvádza ďalej, že oheň vypukol v sobotu o 15:00 miestneho času (16:00 SELČ) okolo obce Pedrogao Grande, približne 200 kilometrov juhovýchodne od Lisabonu.

"Počet obetí sa žiaľ neustále zvyšuje. " informoval predstaviteľ ministerstva vnútra José Gomes. Hovorca vlády spresnil, že väčšina obetí cestovala vo svojich autách, keď ich zasiahli plamene požiaru, ktorý vypukol v hornatej oblasti Pedrogao Grande, približne 200 kilometrov juhovýchodne od Lisabonu. Hoci príčinu požiaru zatiaľ oficiálne nezverejnili, podľa agentúry Reuters za to môže kombinácia extrémnych horúčav a prudkých vetrov v krajine.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Armando Franca)

"Je to najväčšia tragédia, ktorú sme v posledných rokoch zažili," povedal na margo požiaru premiér António Costa.

Ohnivá pasca v Portugalsku,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Armando Franca)

Viac o téme: PožiarPortugalsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu