Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

PRÁVE TERAZ Obľúbené dovolenkové destinácie zasiahlo zemetrasenie: Najväčšie škody hlási Lesbos

Zemetrasenie zasiahlo oblasť západného Turecka pri pobreží Egejského mora a grécky ostrov Lesbos Zobraziť galériu (4)
Zemetrasenie zasiahlo oblasť západného Turecka pri pobreží Egejského mora a grécky ostrov Lesbos (Zdroj: SITA/Manolis Lagoutaris/InTime News via AP)

ISTANBUL - Silné zemetrasenie, ktoré zasiahlo dnes o 14.28 h SELČ oblasť pri východnom pobreží Egejského mora, spôsobilo vážne škody a zranenia na gréckom ostrove Lesbos, obľúbenej turistickej destinácii. Otrasy cítili aj v západnom Turecku.

Silné zemetrasenie, ktoré zasiahlo dnes oblasť pri východnom pobreží Egejského mora, spôsobilo škody na gréckom ostrove Lesbos. V okolí obce Plomari bola vážne poškodená zvonica jedného z kostolov a na stenách viacerých domov sa objavili trhliny, informoval zástupca miestneho starostu Manolis Armenakas.

Zranenia na Lesbose utrpelo najmenej desať ľudí, uviedli lekári a pre miestnu rozhlasovú stanicu aj najvyšší predstaviteľ ostrova, Spyros Galinos. Na gréckom ostrove Lesbos zahynula pri dnešnom zemetrasení žena, ktorej dom v dedine Vrisa nevydržal otrasy a zrútil sa. Oznámil to starosta Lesbosu Spyros Galinos.

Okrem škôd na budovách hlásil aj zosuvy pôdy, ktoré v niektorých prípadoch zatarasili cesty. Z ostrova zatiaľ neprišli žiadne informácie o prípadných zraneniach osôb. Podľa vyjadrení svedkov pre miestne televízie "takmer všetci" na Lesbose vybehli po otrasoch na ulice.

PRÁVE TERAZ Obľúbené dovolenkové
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: emsc)

Zemetrasenie, ktoré podľa rôznych inštitúcií dosiahlo magnitúdu 6,2-6,4, zasiahlo oblasť Egejského mora medzi pobrežím Turecka a priľahlými gréckymi ostrovmi, pričom ho pocítili aj obyvatelia vzdialených miest vrátané Atén a Istanbulu. Miesto vzniku podmorských otrasov lokalizovali v približne 10-kilometrovej hĺbke, severozápadne od tureckého Izmiru. Zemetrasenie zasiahlo takisto turecké provincie Čanakkale a Bursa.

Prednosta tureckého okresu Karaburun, Muhammet Özyüksel, uviedol pre stanicu CNN Türk, že zemetrasenie trvalo približne 15-20 sekúnd a bolo veľmi silné, zatiaľ však nemal informácie o prípadných škodách alebo obetiach. Podľa CNN Türk zaznamenali dnes v tomto okrese aj ďalšie otrasy s magnitúdou 4,9.

PRÁVE TERAZ Obľúbené dovolenkové
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Apostolis Paraskevopoulos)

Hoci Turecký Červený polmesiac nedostal žiadne žiadosti o pomoc, do okresu Karaburun vyslal záchranné tímy. Turecko sa nachádza na hlavných geologických zlomových líniách a región Anatólia (Malá Ázia) v posledných rokoch zaznamenal vážne škody po obrovských zemetraseniach.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,2 zabilo v roku 2011 vo východotureckej provincii Van vyše 600 ľudí. Dve tragické zemetrasenia usmrtili v roku 1999 v severozápadných priemyselných centrách Kocaeli a Adapazari viac ako 20.000 ľudí.

Viac o téme: Zemetrasenie TureckoLesbos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu