Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Panika v Kalifornii: Úrady vydali výstrahu pred smrteľným zemetrasením, bola to lož

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Americká geologická služba USGS musí dnes vysvetľovať, prečo v stredu podvečer vydala falošnú správu o silnom podmorskom zemetrasení s magnitúdou 6,8 pri pobreží Kalifornie.

Automaticky generovaná správa sa stihla rozšíriť po sociálnych sieťach a vyvolať pohotovosť v médiách, čo vystrašilo Američanov. Informácia o obrovskom zemetrasení v blízkosti kalifornského mesta Santa Barbara, ktoré v skutočnosti nenastalo, bola vydaná o 16.49 h miestneho času (dnes o 01.49 h SELČ), vysvetľovala vo vyhlásení vzniknutú situáciu USGS.

Chyba očividne vznikla po tom, čo vedci vstúpili do digitálneho archívu a znovu prezerali údaje z predchádzajúceho zemetrasenia z júna 1925. Sotfvér to nesprávne vyhodnotil ako súčasnú udalosť, dodala geologická služba. Miestni obyvatelia boli výstrahou zmätení a reagovali na udalosť na internete, zakrátko však bolo varovanie vymazané.

Americká televízia ABC informovala, že správa obsahovala dátum 29. jún 2025. Kliknutím na ňu sa užívatelia dostali priamo na stránku USGS, kde sa však uvádzalo, že zemetrasenie vzniklo v roku 1925. Denník Los Angeles Times uviedol, že lokalita vtedajšieho zemetrasenia, pri ktorom zahynulo 13 ľudí, bola zaznamenaná nesprávne, preto sa ju vedci snažili opraviť, čo vyústilo do vyslania falošného varovania. "Pracujeme na tom, aby sme problém odstránili," dodala služba USGS vo vyhlásení.

Viac o téme: Zemetrasenie USAGeologická služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu