Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rusko je nekompromisné: Vyhostili piatich moldavských a dvoch estónskych diplomatov

Igor Dodon
Igor Dodon (Zdroj: TASR/AP)

MOSKVA - Rusko vyhostilo piatich diplomatov z Moldavska a dvoch z Estónska po tom, ako tieto krajiny v uplynulých dňoch vyhostili jeho diplomatov. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí. Moldavsko a Estónsko nezverejnili oficiálne dôvody pre svoje vyhostenie rovnakého počtu ruských diplomatov.

Vzťahy medzi Ruskom a susedným Estónskom, ktoré je členom Európskej únie a NATO a žije v ňom veľká ruská menšina, sú v ostatných rokoch napäté, keďže tieto krajiny podporujú opačné strany ukrajinského konfliktu. Ruské ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo estónske vyhostenie diplomatov v štýle "oko za oko" a vyhlásilo, že "všetka zodpovednosť za následky tejto politiky leží na estónskej strane".

Separátne vyhlásenie Moskvy adresované Moldavsku však nebolo podľa agentúry DPA také tvrdé. Ministerstvo v ňom vyjadrilo "nádej, že Kišiňov uzná, že sú jeho nepriateľské činy kontraproduktívne". Moldavsko, ktoré patrí medzi najchudobnejšie krajiny v Európe, sa nachádza na rázcestí medzi integráciou do EÚ a vernosťou voči svojmu bývalému sovietskemu vládcovi - Moskve.

Objavili sa úvahy, že Moldavsko vyhostilo ruských diplomatov v rámci roztržky medzi proeurópskymi predstaviteľmi vlády a proruským prezidentom Igorom Dodonom, ktorý sa ujal funkcie v decembri. Dodon vyhostenie diplomatov odsúdil a povedal, že o ňom bude hovoriť s ruskými predstaviteľmi počas svojej návštevy Petrohradu tento týždeň. "Dozvedel som sa o tomto rozhodnutí od moldavského veľvyslanca v Ruskej federácii", uviedol Dodon podľa moldavskej štátnej tlačovej agentúry MOLDPRES v uplynulých dňoch.

Viac o téme: DiplomatVyhostenieRuskoEstónskoMoldavsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu