Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

NASA oznámi historickú misiu: Prvý let kozmickej lode priamo do atmosféry Slnka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON – Americký národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) dnes oznámi historickú misiu – prvý let kozmickej lode priamo do atmosféry Slnka.

Vedci budú o misii informovať o 17.00 h SELČ na Chicagskej univerzite a prezentáciu bude vysielať na svojej stránke aj televízia NASA. Misia má názov Solar Probe Plus a kozmická loď by mala odštartovať medzi 31. júlom a 19. augustom 2018. 

Loď bude na obežnej dráhe vo vzdialenosti vyše šesť miliónov kilometrov od povrchu Slnka a bude čeliť takej horúčave a radiácii, akej doteraz nebolo vystavené žiadne iné zariadenie vyrobené človekom. Bude skúmať vonkajšiu atmosféru Slnka a uskutoční pozorovania, ktoré by mali zodpovedať niekoľko desaťročí staré otázky o tom, ako fungujú hviezdy, uvádza na svojej stránke NASA. 

Získané dáta pomôžu vedcom v predpovedaní vesmírneho počasia, ktoré má vplyv na satelity a astronautov vo vesmíre, ale aj na život na Zemi. "Slnko je hviezda, horúca guľa žeravých plynov v srdci našej Slnečnej sústavy. Jej vplyv siaha ďaleko za obežné dráhy vzdialeného Neptúna a Pluta. Bez energie a tepla Slnka by nebol na Zemi žiadny život. A hoci pre nás je osobitné, v Mliečnej ceste sú roztrúsené miliardy hviezd podobných nášmu Slnku," píše NASA.

Viac o téme: SlnkoNasa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu