Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Češka si myslela, že má rakovinu: Keď zistila skutočnú pravdu, kolegyňa skončila v base

Obžalovaná právnička. Zobraziť galériu (3)
Obžalovaná právnička. (Zdroj: reprofoto tv nova)

PRAHA - Právnička, ktorá dlhodobo primiešavala svojej nadriadenej do pitia preháňadlo, si odpyká tri roky väzenia. Rozhodnutie, podľa ktorého musí žena uhradiť svojej obeti vyše milión korún za trvalé poškodenie zdravia, dnes potvrdil odvolací Mestský súd v Prahe. Verdikt je tak právoplatný.

„Keby obžalovaná doznala konanie, ktoré je minimálne raz zachytené na kamere, a ľutovala by nielen samu seba, ale aj poškodenú, prípadne by nahradila škodu a ospravedlnila sa, potom by bolo možné uvažovať aj o inom treste než o nepodmienenom, ale to sa nestalo. obžalovaná sa zrejme nevie vcítiť do problémov obžalovanej a myslí viac na seba ako na ňu,“ konštatovala predsedníčka súdneho senátu Vladana Woratschová.

Zdrvená mama (30): Dcéra (8) jedla každý deň tuniaka z konzervy, potom sa stalo niečo strašné

Päťdesiatpäťročná odsúdená a o 15 rokov mladšia trávená žena spolu v hlavnom meste pracovali na právnom oddelení obvodného riaditeľstva jednej zo štátnych organizácií. Obeť bola pred odchodom na materskú dovolenku v nadradenej pozícii, ktorú po nej následne prevzala neskôr obžalovaná právnička. Keď sa obeť vrátila z materskej, dostala svoju vedúcu funkciu späť. Následne ju začali prenasledovať nevysvetliteľné zdravotné problémy - časté hnačky, prudké bolesti brucha, závraty, vracanie, mravčenie v končatinách, výrazná únava a svalová slabosť. Ťažkosti prichádzali pred dôležitými súdnymi alebo inými rokovaniami.

Češka si myslela, že
Zobraziť galériu (3)

Ženu trávila tri roky

Za zdravotným stavom obete stál podľa rozsudku fakt, že jej podriadená pridávala do pitia preháňadlo, a to od mája 2013 do apríla 2016. Trávená žena časom dostala podozrenie, že s kohútikovou vodou na pracovisku nie je niečo v poriadku. Zverila sa manželovi a nadriadenému, ktorí jej neverili. Po požití vody, ktorú žena zliala zo svojho pohára do plastovej fľaše, však postihli črevné ťažkosti aj ich, a riaditeľ sa preto rozhodol inštalovať v kancelárii obete kameru. Zábery po čase zachytili, ako podriadená primiešava do pohára laxatívum laxygal, a to v množstve trinásťnásobne presahujúcom maximálne doporučené dávkovanie.

„Pracujem 29 rokov ako právnička, nikdy som sa ničoho zlého nedopustila. Pracujem výborne, odvádzam výsledky a ľuďom pomáham,“ vyhlásila dnes obžalovaná. „Celé toto konanie je pre mňa záťažou. Je to tiež obrovská životná skúsenosť a ponaučenie. Neviem si predstaviť, že by som mala v mojom veku nastúpiť do väzenia,“ dodala. K svojmu konaniu sa nikdy nevyjadrila, kriminalistom predtým len stručne povedala, že čin nespáchala. Štátna zástupkyňa mieni, že motívom páchateľky bola frustrácia z osobného a pracovného života a zlosť na nadriadenú.

Češka si myslela, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nadriadená sa bála, že má rakovinu

Odsúdená žena nebola doteraz trestaná. Podľa psychologičky má však sklony k manipulativnímu správaniu a prognóza jej vývoja nie je príliš dobrá - páchateľka by totiž mohla v budúcnosti riešiť obdobnú situáciu opäť pasívnou agresivitou.

Advokát obžalovanej Filip Matúš požadoval oslobodenie klientky. Okrem iného spochybnil mieru a dĺžku trvania spôsobených zdravotných ťažkostí, pretože trávená žena sa za celé tri roky neobrátila na lekára. Podľa štátnej zástupkyne však k lekárovi nešla, pretože si myslela, že má rakovinu, a bála sa diagnózy. Navyše si vraj pripadala ako blázon a nechcela uveriť tomu, že by jej niekto mohol zámerne ubližovať.

Viac o téme: OtravaPrávničkaPreháňadloTravička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu