Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

PRÁVE TERAZ Nemecká polícia zatkla Sýrčana: Muž je podozrivý z plánovania útoku v Berlíne!

(Zdroj: topky)

BERLÍN - Sedemnásťročného Sýrčana, podozrivého z plánovania samovražedného útoku v Berlíne, zatkli v nemeckej spolkovej krajine Brandenbursko. Tamojší minister vnútra Karl-Heinz Schröter povedal, že jedným z dôkazov, ktoré na mladíka majú, je správa zaslaná jeho matke. Tínedžer sa v nej zmieňuje o teroristickom sprisahaní.

Mladíka zatkli v okrese Uckermark ležiacom severovýchodne od Berlína. Nemecko je vo vysokej pohotovosti od decembrového útoku na vianočných trhoch v Berlíne, kde tuniský imigrant Anis Amri, ktorému v Nemecku zamietli žiadosť o azyl, zabil s odcudzeným kamiónom 12 ľudí. K útoku sa prihlásil extrémistický Daeš.

Polícia zisťuje zámery mladíka zadržaného v Brandenbursku

Výsluch sedemnásťročného mladíka podozrivého z plánovania samovražedného útoku v Berlíne, ktorého zadržali dnes v nemeckej spolkovej krajine Brandenbursko, pokračuje. To isté platí aj o objasňovaní jeho identity, ktorá ešte nie je definitívne potvrdená, ako aj o prehliadke ubytovne v obci Gerswalde pre mladistvých utečencov, ktorí prišli do Nemecka bez sprievodu. Práve tam predpoludním zadržali podozrivého.

Krajinský minister vnútra Karl-Heinz Schröter popoludní informoval, že mladík sa v elektronickej správe určenej matke jednoznačne prihlásil k džihádu a rozlúčil sa s blízkymi. Šéf rezortu vnútra síce hovoril o mladom Sýrčanovi, avšak hovorca polície Torsten Herbst poukázal na utečencovu stále ešte nie definitívne potvrdenú identitu.

Ako ďalej dodal hovorca, doterajšie poznatky naznačujú, že mladík pricestoval do Nemecka ilegálne v roku 2015. Od roku 2016 žil v spomínanom domove v okrese Uckermark na severe Brandenburska a bol registrovaný ako žiadateľ o azyl. Polícia s ním doteraz neprišla do kontaktu. Informovala o tom regionálna rozhlasová stanica Radio Berlin Brandenburg (RBB).

Protiteroristické zložky krajinského kriminálneho úradu spolkovej krajiny Brandenbursko informovali v noci nadnes kolegovia z Berlína a spolkovej krajiny Hesensko o podozrení voči mladíkovi. Navyše sa objavili podobné indície aj z priameho okolia podozrivého. Na základe toho brandenburská polícia pripravila predpoludňajší zásah príslušníkov jednotky osobitého určenia v Gerwalde, uviedlo internetové vydanie denníka Der Tagesspiegel.

 Polícia zatiaľ uviedla len to, že jej aktivity predbežne neviedli k získaniu priamych dôkazov o plánovaní konkrétneho útoku. Verejnosť bude v blízkej budúcnosti informovaná o stave vyšetrovania prípadu, dodali policajné zdroje.
    

Viac o téme: TerorizmusNemeckoBerlínSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu