Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Macron privítal Putina vo Versailles: Ich stretnutie je krok ku zlepšeniu vzájomných vzťahov

Emmanuel Macron, Vladimir Putin
Emmanuel Macron, Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŹ - Novozvolený francúzsky prezident Emmanuel Macron privítal dnes ruského prezidenta Vladimira Putina pevným stiskom ruky na červenom koberci pred Versaillským palácom, do ktorého vošli spoločne. Ich stretnutie je považované za symbolický krok ku zlepšeniu vzájomných vzťahov. Očakáva sa, že preberú bilaterálne záležitosti, predovšetkým obchod a spoluprácu v boji proti terorizmu, ako aj mierový proces v Sýrii a na Ukrajine, uviedol vo vyhlásení Kremeľ.

Putinova návšteva pravdepodobne ovplyvní vzťahy Ruska a Francúzska na celé roky. Putin sa pokúša napraviť napäté vzťahy so Západom a s Macronom po tom, ako v predvolebnej kampani podporil Macronovu ultrapravicovú súperku Marine Le Penovú. Prezidenti budú mať po skončení dnešných rokovaní vo Versailles spoločnú tlačovú konferenciu.

Medzičasom sa v Paríži zhromaždili ľudskoprávni aktivisti, ktorí chcú v súvislosti s Putinovom návštevou upozorniť na situáciu homosexuálov v Čečensku. Aktivisti chcú, aby Macron spomenul túto vec na dnešnom stretnutí s Putinom. Pred Eiffelovou vežou roztiahli transparent s nápisom "Stop homofóbii v Čečensku". Organizácia Human Rights Watch minulý týždeň vo svojej správe upozornila na ponižovanie homosexuálov zadržaných čečenskými úradmi, ktorých pracovníci ich údajne aj mučili.

Macron sa stretol dnes s Putinom po prvý raz. Je prvým európskym štátnikom, ktorí bude s Putinom hovoriť po minulotýždňovom summite NATO v Bruseli, kde mal Macron bilaterálne stretnutie s prezidentom USA Donaldom Trumpom.

Le Penová sa počas návštevy Putina nestretne s ruskou delegáciou

Francúzska krajne pravicová líderka Marine Le Penová sa nestretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý je momentálne na návšteve Francúzska. Le Penová to uviedla na sociálnej sieti Twitter, pričom spresnila, že sa nestretne ani so žiadnym ruským delegátom.

Le Penová navštívila ruského prezidenta v marci, počas svojej kampane pred voľbami novej hlavy štátu vo Francúzsku. Podľa jej vlastných slov ju "veľmi teší" Putinova prítomnosť vo Francúzsku, naďalej udržiava kontakty s Moskvou a tvrdí, že vzťahy medzi oboma štátmi sa musia "normalizovať".

Generálny tajomník Le Penovej Národného frontu (FN) Nicolas Bay vyhlásil, že "niet dôvodu, prečo by Le Penovej kontakty s Ruskom nemali pokračovať v dlhodobom horizonte". Zdôraznil, že ide o "úplne odlišné kontakty", než aké má Macron.

Stretnutie Macrona s Putinom trvalo dlhšie a padli aj obvinenia

Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes po stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vo Versailles vyjadril presvedčenie, že môžu spolupracovať v otázke Sýrie, a povedal, že chce s Ruskom vytvoriť posilnené partnerstvo v boji proti Islamskému štátu. Súčasne však na tlačovej konferencii obvinil dve ruské štátne médiá - Russia Today a Sputnik - z šírenia propagandy. Podľa vlastných slov práve preto zakázal ich reportérom vstup do centrály svojej predvolebnej prezidentskej kampane. Nový francúzsky prezident a Putin sa najskôr zhovárali medzi štyrmi očami a potom rokovali v širšom formáte za prítomnosti členov svojich delegácií. Tieto rozhovory podľa tlačovej agentúry AP trvali oveľa dlhšie, ako bolo plánované.

Macron po ich skončení na tlačovej konferencii vyhlásil, že použitie chemických zbraní v Sýrii považuje za "červenú čiaru" pre Francúzsko. Akékoľvek použitie takýchto zbraní v Sýrii by viedlo k "odvetným opatreniam" zo strany Paríža, varoval. Nešpecifikoval však, akú formu by tieto opatrenia mali. Zdôraznil, že chce demokratickú zmenu v Sýrii, ale nie za cenu toho, že sa táto vojnou zničená krajina rozpadne. Informoval tiež, že s Putinom hovoril aj o právach LGBT ľudí v Čečensku a o mimovládnych organizáciách v Rusku. Upozornil ho, že bude "v týchto záležitostiach ustavične bdelý".

Putin potvrdil, že sa s Macronom dohodli na rokovaniach o užšej spolupráci v boji proti terorizmu a že diskutovali o situácii v Sýrii. Zdôraznil význam zachovania sýrskeho štátu a dodal, že to je zásadné pre boj proti terorizmu. Putin však odmietol obvinenia, že sa Moskva pokúšala ovplyvniť výsledok francúzskych prezidentských volieb. Obhajoval svoje marcové stretnutie s Macronovou protikandidátkou v prezidentských voľbách, ultrapravicovou líderkou Marine Le Penovou. Označil ju za političku, ktorá má záujem rozvíjať priateľské vzťahy s Ruskom. Podľa neho by bolo čudné, ak by Rusko odmietlo ústretové kroky európskych politikov, ktorí chcú posilniť vzájomné vzťahy. Rusko si bolo dobre vedomé toho, že prieskumy predpovedali Macronovo víťazstvo, uviedol.

Schôdzka Macrona a Putina sa uskutočnila pri príležitosti dnešného otvorenia výstavy o Petrovi Veľkom vo Versailles, respektíve o jeho tunajšej návšteve pred 300 rokmi.

Viac o téme: Vladimir PutinEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu