Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Únoscovia pohrozili zabitím britského novinára

<br><br>


GAZA - Palestínska skupina, ktorá uniesla britského reportéra BBC Alana Johnstona v utorok pohrozila jeho zabitím, pričom požaduje prepustenie väzňa napojeného na al-Kájdu.

Zároveň obvinila hnutie Hamás zo zatknutia dvoch jej členov. Vo vyhlásení, ktoré sa prostredníctvom emailu dostalo do redakcií v utorok večer, Armáda islamu pohrozila, že Johnstona "zabije ako ovcu", ak jej požiadavky nebudú splnené.

V texte vyzýva na prepustenie Abú Muhammada al-Makdísího zadržiavaného v Jordánsku, ktorý je známy ako duchovný učiteľ lídra irackej vetvy al-Kájdy Abú Musába al-Zarkávího. Predtým skupina požadovala slobodu pre Sajídu al-Rišávíovú, Iračanku odsúdenú v Jordánsku na trest smrti za jej rolu pri trojnásobnom bombovom útoku na hotel v kráľovstve v roku 2005, pri ktorom zahynulo šesťdesiat ľudí. Išlo o najhorší teroristický útok v Jordánsku a 35-ročná al-Rišávíová mala byť jednou zo samovražedných útočníkov.

Skupina zároveň označila zatknutie dvoch jej členov Hamásom za "vyhlásenie vojny." Hovorca zosadeného premiéra Ismaíla Haníju, Ghází Hamád, v reakcii "odmietol pretrvávajúce zadržiavanie Alana", pričom zdôraznil, že pokračujú v úsilí o jeho rýchle prepustenie. Johnstona uniesli na ulici v Gaze 12. marca. Jeho únos odsúdili vlády, skupiny pre ľudské práva, novinárske združenia, ako aj palestínski predstavitelia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu