Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Škandál skazeného brazílskeho mäsa: Polícia už obvinila 63 ľudí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

RIO DE JANEIRO - Brazílska federálna polícia obvinila v súvislosti s predajom skazeného mäsa a podplácaním politikov a hygienikov 63 ľudí. Informovali o tom v nedeľu brazílske médiá. Kauza, ktorá vyšla najavo minulý mesiac, vyvolala medzinárodný škandál a niektoré krajiny kvôli tomu dočasne zakázali dovoz brazílskeho hovädzieho a hydinového mäsa.

"Delikty, ktorých sa tieto organizované skupiny dopúšťali za účelom zvýšenia vlastných ziskov, priamo ovplyvnili verejné zdravie," uvádza sa v obvinení, ktoré polícia odovzdala prokuratúre. Šesťdesiatku osôb polícia viní okrem iného z korupcie, používania zakázaných postupov a látok, falšovania dokumentov alebo organizovaného zločinu.

Škandál vypukol na povrch v polovici marca, kedy brazílska polícia po dvojročnom vyšetrovaní podnikla rozsiahlu raziu v šiestich brazílskych štátoch. Jej cieľom boli spracovatelia a vývozcovia mäsa, vrátane svetového lídra JBS a popredného brazílskeho producenta hydinového mäsa BRF. Celkom 21 závodom týchto a ďalších firiem bola dočasne odobratá vývozná licencia a tridsiatka štátnych kontrolórov prišla o miesto.

Vyšetrovatelia obviňujú tieto podniky, že ich manažéri podplácali hygienikov, kontrolórov i politikov, aby získali osvedčenie pre svoje závadné mäso. Podľa polície obvinení používali kyseliny a ďalšie chemikálie, vrátane karcinogénnych, aby zamaskovali, že mäso je pokazené. Výrobcovia tiež do hydinového mäsa primiešavali kvôli zisku zemiaky, vodu, dokonca aj lepenku. Niektoré exportné dodávky vykazovali stopy salmonely.

Niekoľko krajín, vrátane najväčších dovozcov brazílskeho mäsa (Hongkong, EÚ, Čína) po vypuknutí škandálu zakázala dovoz mäsa z Brazílie všeobecne či len od firiem zapletených do škandálu. EÚ je druhým najväčším dovozcom brazílskeho mäsa po Hongkongu, vlani sa do EÚ doviezlo z Brazílie mäso za zhruba 1,6 miliardy eur.

Brazília je najväčším svetovým vývozcom hovädzieho a hydinového mäsa a štvrtým v prípade bravčového. Terajší škandál podľa odhadu brazílskych úradov bude znamenať ročnú stratu zhruba 1,5 miliardy dolárov (asi 37,5 miliardy korún).

Viac o téme: MäsoKuracieBrazília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu