Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ďalší škandál: V predajni spoločnosti, ktorú vlastnil Babiš, našli 60 kilogramov pokazeného mäsa

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

PRAHA - V predajni spoločnosti PMU CZ v Hořicích na Jičínsku sa skladovalo a predávalo 60 kg expirovaného alebo skazeného mäsa a polotovarov. Niektoré už vykazovali zmyslové zmeny, uviedla dnes Štátna veterinárna správa (SVS) na svojom webe.

Spoločnosť PMU CZ patrí do koncernu Agrofert, prevádzkovateľom predajne hrozí v správnom konaní až 50-miliónová pokuta. Podľa hovorcu koncernu Karla Hanzelka nešlo o mäso určené na predaj, bolo určené na likvidáciu v zázemí predajne. Bolo len zle označené, išlo o chybu vedúceho predajne, dodal. Tomu veterinári namietajú, podľa Petra Majera zo SVS produkty boli aj priamo v obchode.

"Kontrola bola vykonaná na základe predchádzajúcej sťažnosti upozorňujúca na nízku úroveň hygieny v prevádzkarni spojenou so zápachom," uviedli veterinári. Nariadili likvidáciu mäsa, do budúcnosti bude SVS toto pôsobisko kontrolovať viac.

"Za minulý víkend sa v predajni nazhromaždilo väčšie množstvo tovaru s uplynulou trvanlivosťou. Vzhľadom k tomu nebolo možné tento tovar uložiť do vopred pripravených a riadne označených 'konfiškačných' nádob na to určených, preto bolo uložené do pripravených plastových nádob, ktoré boli oddelené od bežného tovaru v zázemí predajne," povedal Hanzelka. Dodal, že nádoby neboli správne označené, čo spôsobil vedúci predajne. To však veterinári odmietli. "Uvedené produkty sa nachádzali tak v zázemí predajne, tak vo vitríne priamo v obchode," povedal Majer.

Spoločnosť PMU CZ prevádzkuje predajne Procházka vo viac ako stovke českých miest, píše Agrofert na svojom webe. "Sú tradičnou a vyhľadávanou súčasťou objektov obchodných reťazcov Penny Market, Lidl a Kaufland," dodáva.

Podľa výročnej správy umiestnenej v Zbierke listín sa predvlani znížil zisk spoločnosti PMU CZ medziročne o 73 percent na 7,5 milióna českých korún. Tržby medziročne klesli o šesť percent na 1,54 miliardy českých korún.

Skupina Agrofert je najväčším subjektom v slovenskom poľnohospodárstve a potravinárstve, dvojkou v chemickom priemysle a významným hráčom v lesníctve a médiách. Koncern vlastnil predseda hnutia ANO a bývalý vicepremiér a minister financií Andrej Babiš. Vo februári kvôli zákonu o konflikte záujmov vložil svoje akcie firmy do zverenských fondov.

Viac o téme: Pokazené mäsoAgrofers
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu