Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na východe zabíja zmutovaná salmonela: Zúfalí lekári si nevedia rady, prvá obeť

Nakazenú pacientku nezachránili ani dve operácie. Zobraziť galériu (2)
Nakazenú pacientku nezachránili ani dve operácie. (Zdroj: reprofoto tv markíza)

SPIŠSKÁ NOVÁ VES – Lekármi zo Spišskej Novej Vsi otriasli dva prípady nákazy baktériou salmonely. Oba mali taký agresívny priebeh, s akým sa odborníci na Slovensku doposiaľ nestretli. Prvá nakazená pacientka salmonelóze podľahla, druhý pacient bojuje zo všetkých síl o záchranu zdravia aj života.

Nedávne odhalenie škandálu s kuracím mäsom má, zdá sa, tragické pokračovanie. Na salmonelózu zomrela v Spišskej Novej Vsi žena, u ktorej malo ochorenie mimoriadne závažný priebeh a následkom podľahla. O pár týždňov lekárov zalarmoval podobný prípad, takisto s komplikovaným priebehom, uviedla vo svojej reportáži TV Markíza.

Najhoršie otravy z jedla, ktoré hrozia Slovákom: Postrach, o ktorom by ste mali vedieť

V nemocnici v Spišskej Novej Vsi sa momentálne nachádza pacient, ktorý sa pravdepodobne nakazil neznámou baktériou salmonely. Lekári sú v pozore aj preto, že len pred niekoľkými týždňami v nemocnici zomrela na podobnú nákazu žena, ktorú nedokázali zachrániť. Pacientka absolvovala dve operácie brušnej dutiny. Po mesiaci intenzívnej starostlivosti, napojená na pľúcnu ventiláciu, v nemocnici zomrela.

Pacientka sa sťažovala na kuracie mäso

„Bola hospitalizovaná s rozvratom vnútorného prostredia a nedostatočnou činnosťou obličiek pri hnačkovitom ochorení. U pacientky bola potvrdená salmonelóza,“ spresnil námestník riaditeľa nemocnice pre lekársku starostlivosť Martin Šimo. Príbuzní zomrelej vyjadrili podozrenie, že zdrojom nákazy bolo kuracie mäso. To si myslela aj samotná pacientka.

Na východe zabíja zmutovaná
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pacient, ktorý sa momentálne lieči v rovnakej nemocnici, má veľmi podobné príznaky a lekári sú bezradní. Muž je v kritickom stave. Odborníci aktuálne čakajú na výsledky sérotypizácie z Národného referenčného centra. Až potom možno definitívne povedať, či išlo o nový, agresívnejší druh baktérie.

Viac o téme: SalmonelózaSalmonelaSpišská Nová VesNová baktéria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu