Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rutte našiel potenciálneho spojenca: Zelená ľavica zvažuje rokovanie o koalícii

Mark Rutte
Mark Rutte (Zdroj: SITA/AP/Patrick Post)

AMSTERDAM - Holandská strana Zelená ľavica (GroenLinks) zváži možnosť svojho vstupu do rokovaní o koalícii, povedal v stredu v Haagu jej predseda Jesse Klaver.

V Holandsku sa pred týždňom konali parlamentné voľby a dnes sa uskutočnia prvé prieskumné rozhovory liberálnej Ľudovej strany za slobodu a demokraciu (VVD) premiéra Marka Rutteho, Kresťanskodemokratickej výzvy (CDA) a ľavicovo-liberálnej strany Demokrati 66 (D66).

Rutteho VVD skončila vo voľbách 15. marca ako najsilnejšia, potrebuje však troch koaličných partnerov, aby mal stabilnú vládu. Dohoda VVD, CDA a D66 sa javí ako najpravdepodobnejšia. Klaver zdôraznil, že medzi jeho stranou a VVD sú veľké názorové rozdiely. Vznik stredoľavej vlády takého typu, aký uprednostňuje, sa však zdá byť nepravdepodobný. Sociálni demokrati, ktorí utrpeli vo voľbách veľké straty, chcú zostať v opozícii.

Prieskumné rozhovory o možnej koalíciii sa už skončili pre pravicového populistu Geerta Wildersa. Hoci jeho Strana za slobodu (PVV) skončila vo voľbách ako druhá najsilnejšia, takmer všetky ostatné strany spoluprácu s ňou vylúčili.

Viac o téme: KoalíciaHolandskoMark RutteZelená ľavica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu