Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Česko navštívili radikáli Wilders a Le Penová: Praha pod náporom extrémizmu a protestov

Zľava: Marine Le Penová, Tomio Okamura a Geert Wilders Zobraziť galériu (3)
Zľava: Marine Le Penová, Tomio Okamura a Geert Wilders (Zdroj: FB / Tomio Okamura - SPD)

PRAHA - V hlavnom meste Česka to dnes poriadne vrie. Pod taktovkou Tomia Okamuru a jeho strany SPD sa tam totiž koná stretnutie protiimigračných krajne pravicových strán. Účastnia sa ho napríklad Marine Le Penová či Geert Wilders. Proti stretnutiu extrémistov protestujú mnohí ľudia.

Odmietanie súčasnej podoby EÚ, varovanie pred údajnú moslimskou kolonizáciou Európy či vízie spolupráce suverénnych národných štátov patrili k témam, ktoré dnes v Prahe spájali lídrov európskych protiimigračních strán. Povedali to na tlačovej konferencii pri príležitosti ich pražského stretnutia. Svorne odmietali obviňovanie z xenofóbie.

EÚ podľa francúzskej političky Marine Le Penovej kráča proti zmyslu dejín. Je to „katastrofálna organizácia", ktorá organizuje zaplavovanie Európy migráciou, je negáciou kultúr ochudobňovaním rozmanitosti, uviedla.

Nová štruktúra Európy by podľa Le Penovej mala byť založená na spolupráci suverénnych štátov. „Sme patrioti, obhajujeme zvrchovanosť," uviedla. Podotkla, že aj USA, Rusko alebo Čína konajú samy za seba.

Tomio Okamura, Marine Le
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB / Geert Wilders)

Tomio Okamura, Marine Le Penová a Geert Wilders - Foto: FB / Geert Wilders

Kritické slová Wildersa

Európa nesmie podľa šéfa holandskej krajne pravicovej Strany slobody (PVV) Geerta Wildersa nechávať imigrantom otvorené dvere i okná, inak napríklad pätina obyvateľov Nemecka a Rakúska bude o niekoľko desiatok rokov islamská.

Česko by malo trvať v odpore k únijným utečeneckým kvótam, aj keď kvôli tomu čelí žalobe EÚ. „Dúfajme, že ČR naďalej bude masovej migrácii zatvárať dvere," uviedol Wilders.

Vedecká štúdia, ktorú nešpecifikoval

Holanďan s odkazom na bližšie nešpecifikovanú „vedeckú štúdiu" sa snažil varovať pred tým, že prísun migrantov zvýši podiel moslimského obyvateľstva v niektorých európskych štátoch až na 20 či 30 percent. 

"Za 30 či 50 rokov bude Česká republika na severe a na juhu obklopená krajinami, kde bude 20 percent obyvateľov vyznávať moslimskú vieru. To je, ako by sa ČR stala pásmom Gazy," povedal Wilders. Podľa neho je potrebné uzavrieť hranice, aby do Európy nemohol vstupovať ktokoľvek.

Presvedčení Európania

„Sme presvedčenými Európanmi, Európa ale nemá byť odnárodnený stáť riadený byrokratmi z Bruselu," uviedol na konferencii predseda hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) a podpredseda českej Snemovne Tomio Okamura.

Európu podľa neho ohrozuje degradácia tradičných hodnôt, potláčaní vlastenectvo. „Ohrozuje nás moslimská kolonizácie Európy," vyhlásil Okamura.

Protestoval aj Fedor Gál

Proti stretnutie zástupcov protiimigračních strán v Prahe, ktoré odsúdili zástupcovia mnohých ďalších českých strán, sa od piatku konajú demonštrácie, dnešnej sa zúčastňuje niekoľko stoviek ľudí.

V Roztyloch k demonštrantom prehovoril napríklad Fedor Gál, ktorý pripomenul holokaust. Bývalý český veľvyslanec vo Francúzsku Peter Janyška hovoril o vzrastajúcom nebezpečenstve krajne pravicových strán, ktoré vyvolávajú nenávisť a snažia sa rozdeliť spoločnosť. Na akcii prehovoril aj brat Tomia Okamuru Hayato, ktorý vo voľbách kandidoval za KDU-ČSL.

Viac o téme: MigráciaPrahaGeert Wilders
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu