Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Británia má pripravený plán k úmrtiu kráľovnej Alžbety II.: Všetko odštartuje tajný kód

Kráľovná Alžbeta II. so svojím manželom Zobraziť galériu (3)
Kráľovná Alžbeta II. so svojím manželom (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britská kráľovná Alžbeta II. oslávila vlani v apríli úctyhodných 90 rokov. Z okrúhlych narodenín vladárky sa vtedy tešilo celé kráľovstvo, no podľa denníka The Guardian už existuje komplexný a podrobný plán, ako sa všetci dozvedia o jej odchode z tohto sveta.

Kráľovná Alžbeta v poriadnych rozpakoch: Ehm, toto sa jej nestáva často!

Alžbeta II. nastúpila na trón v apríli 1952 ako 26-ročná a pre väčšinu poddaných je jedinou panovníčkou, ktorú sú pamätajú. Nikto z ľudí však nemladne a každá zvesť o chorobe či zhoršujúcom sa stave vyvoláva starosť o jej zdravie. Podľa denníka Guardian je preto krajina pripravená aj na tú možnosť, že kráľovná zomrie.

Keď ten čas príde, jej osobný tajomník, sir Christopher Geidt, bude prvým človekom, ktorý oficiálne sprostredkuje túto smutnú správu. Úlohou Geidta je zavolať premiérovi/premiérke a pomocou tajného kódu oznámiť, že kráľovná je mŕtva. Tento kód sa používal aj v minulosti. Keď zomrel kráľ Juraj VI., palác použil kód "Hyde Park Corner." Tajný kód pre Alžbetu II. údajne znie "London Bridge is down".

Kráľovná Alžbeta II.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Alastair Grant)

Po upozornení premiéra/premiérky dôjde k upovedomeniu vlád štátov v personálnej únii, ktorých je stále hlavou, vrátane Austrálie, Kanady, Bahám či Belize a potom ďalšie pridružené národy. Svetové médiá o tragédii informuje agentúra Press Association. Aktivuje sa výstražný systém rádia BBC, ktorý sa využíval v čase studenej vojny a väčšina zamestnancov ho počula iba počas skúšok.

Kráľovskí odborníci sú údajne už exkluzívne zazmluvnení na vystúpenia v televíziách ako Sky New či ITN, ktoré už majú nacvičené smútočné vysielanie. Všetci redaktori budú odetí do čiernej a pokrytie správ o najdlhšie panujúcej vladárke bude pravdepodobne trvať celé mesiace.

Alžbeta II.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Rozhlasové stanice v Británii sa taktiež hudobne prispôsobia pietnej atmosfére. Playlisty majú spočívať predovšetkým z pomalej hudby, ktorá má navodiť aj samotnú šokujúcu správu o úmrtí kráľovnej. V roku 2011 bývalý rozhlasový producent BBC napísal, že ak budete počúvať Radio 1 a začne hrať "Haunted Dancehall (Nursery Remix)" od Sabres od Paradisem znamená to, že sa práve stalo niečo strašné.

Po smrti Alžbety II. sa z princa Charlesa stane kráľ Charles, zatiaľ čo manželka princa Williama, ktorá má teraz titul vojvodkyňa z Cambridge, dostane titul princezná z Walesu, ktorý predtým nosila princezná Diana. William prevezme doterajší otcov titul princ z Walesu. Veľká Británia vstúpi do oficiálneho 12-dňového smútočného obdobia, po ktorom kráľovnú pochovajú.

Viac o téme: Kráľovná alžbeta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu