Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

FOTO Vo Viedni našli 67 odcudzených obrazov: Ich odhadovaná hodnota je až 2,5 milióna eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VIEDEŇ - Až 67 obrazov odcudzených v roku 2014 z vily vo viedenskej štvrti Hietzing našli v piatok tamojší policajti v jednom z bytov rakúskej metropoly. Diela, medzi ktorými sú i práce Oskara Kokoschku, Carla Molla a Kolomana Mosera, majú odhadovanú hodnotu 2,5 milióna eur.

Z vily skôr narodenej dámy zmizlo počas vlastníčkinej dovolenky v lete 2014 celkove 72 výtvarných diel. Páchatelia, zrejme profesionáli, vypli poplašné zariadenie a dostali sa tak do objektu. Na krádež sa prišlo až po návrate 73-ročnej majiteľky, podozrivé osoby si nikto nevšimol.

Po obrazoch, ktoré sa napokon našli v dobrom stave v širšom centre rakúskej metropoly, vyhlásili pred časom medzinárodné pátranie prostredníctvom Interpolu. Istý milovník umenia, ktorý si však želal zostať v anonymite, vypísal za informácie, ktoré by viedli k odhaleniu diel, respektíve páchateľov, doteraz rekordnú v Rakúsku kedykoľvek vypísanú odmenu - 250.000 eur, ktorú však nemusel vyplatiť, informoval verejnoprávny rakúsky rozhlas ORF.

Na stopu obrazov sa totiž vyšetrovatelia dostali predovšetkým vďaka spolupráci rakúskeho Spolkového kriminálneho úradu a Europolu. Podľa hovorcu polície Patricka Maierhofera kriminalisti vychádzajú z predpokladu, že za zločinom bol gang z východnej Európy pôsobiaci na medzinárodnej scéne, vyšetrovatelia označujú páchateľov za nebezpečné osoby. Presná identita hľadaných osôb zatiaľ nie je známa, k zadržaniam tak predbežne nedošlo.

Viac o téme: ObrazyViedeňRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu