Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovenský fašizmus, téma dňa v Srbsku: Špinaví a nebezpeční, takto vraj vidíme ich robotníkov

Titulka hovorí jasnou rečou. Zobraziť galériu (2)
Titulka hovorí jasnou rečou. (Zdroj: blic)

BRATISLAVA/BELEHRAD - Po tom, čo srbský novinár Dragan Krsnik zverejnil svoju reportáž o nepríjemnej trojmesačnej skúsenosti s prácou v galantskom Samsungu, tamojšie médiá si začali vo veľkom všímať osud svojich krajanov na Slovensku. Noviny Blic dokonca v utorok priniesli článok s názvom "Slovenský fašizmus" s veľkým titulkom hneď na prvej strane. Odvolávajú sa v ňom na informácie Denníka N, podľa ktorého sú vraj srbskí robotníci u nás nežiaduci.

Srbský novinár pracoval tajne v galantskej fabrike: Ponižujúce podmienky a mizerný plat

Srbské noviny reagovali na februárový článok Denníka N s názvom "Dobrodošli: Srbi prichádzajú po tisícoch, sú bieli a kresťania – aj tak sa ich bojíme" a píše sa v ňom o migračnej vlne v Šali. Blic uvádza, že v Galante pracuje približne 6000 zahraničných robotníkov zo Srbska a väčšina slovenskej populácie ich tu nechce. Opiera sa o reakcie obyvateľov Šale, ktorí sa vyjadrili, že sa správajú hrubo a v noci "chodia po uliciach v tlupách".

"Jeden slovenský odborár tvrdí, že srbským robotníkom chýbajú hygienické návyky," píše Blic a poukazuje aj na leták, ktorý mal nočnú Galantu prirovnať k nebezpečnému Bronxu či Mogadišu.

Slovenský fašizmus, téma dňa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: blic)

Reportáž srbského novinára v kórejskej firme v Galante naznačuje, že Slovensko nemá dostatok vlastnej pracovnej sily pre továrne, ktoré sem presunuli firmy zo západnej Európy. Sprostredkovateľské agentúry však nachádzajú v Srbsku dostatočný počet ľudí, ktorí podpíšu podozrivé zmluvy, pričom v Galante zarobia 2,2 eur na hodinu.

Ubytovanie nachádzajú v okolitých mestách, akými je napríklad Šala. Nie vždy však vo vyhovujúcich podmienkach. To platí aj o práci v továrňach, kde je v lete štyridsať stupňov a Slováci o tieto pozície nemajú záujem.

Na Samsung si posvietil inšpektorát práce

Inšpektorát práce v Trnave aktuálne spracúva údaje z kontroly v galantskom závode Samsungu, ktorú vykonali jeho pracovníci spolu s príslušníkmi Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru SR v závere uplynulého týždňa. Zameraná bola na nelegálne zamestnávanie, pričom skontrolovaných bolo pri nej desať osôb srbskej a ukrajinskej štátnej príslušnosti.

Slovenský fašizmus, téma dňa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

"Vedenie spoločnosti prisľúbilo poslať požadované doklady potrebné k výkonu inšpekcie práce," uviedla Simona Hanzelová z oddelenia právnych služieb inšpektorátu. Inšpektorát kontrolu vykonal podľa nej aj u viacerých zamestnávateľov v okrese Galanta, ich zoznam však nechce bližšie špecifikovať, keďže nie sú ešte výsledky. "Tie budú známe vtedy, keď kontrolované subjekty dodajú všetky doklady a keď dôjde k prerokovaniu protokolu," dodala Hanzelová.

Na nelegálne zamestnávanie a podmienky práce v Samsungu upozornil práve srbský novinár, ktorý sa na krátky čas v spoločnosti zamestnal. Opísal nízke platy i praktiky pracovných agentúr, ktoré na dovoze srbských robotníkov na Slovensko zarábajú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu