Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Srbský novinár pracoval tajne v galantskej fabrike: Ponižujúce podmienky a mizerný plat

V galantskej fabrike majú Srbi pracovať nelegálne Zobraziť galériu (4)
V galantskej fabrike majú Srbi pracovať nelegálne (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

BELEHRAD - Zamestnal sa inkognito na Slovensku, aby zistil, aké tu panujú pracovné podmienky. Jeho skúsenosť je priam hrozivá; pracoval bez akejkoľvek zmluvy a navyše za mizerný plat. Srbský novinár prehovoril o svojej skúsenosti z fabriky Samsung. Podobne to však vraj chodí aj v iných závodoch.

Pracovný tábor v srdci Európy - tak nazval Slovensko srbský novinár Dragan Krsnik, ktorý píše pre týždenník Nedeljnik. V jeho najnovšom vydaní odhalil príbeh nelegálnej práce v renomovanej fabrike v krajine, ktorá je členom Európskej únie. 

Krsnik sa načierno na tri mesiace zamestnal vo fabrike Samsung v Galante, aby zažil život, aký tu bežne prežívajú jeho krajania. A bol to veru biedny život. Denne makal dvanásť hodín, a to bez akéhokoľvek papiera, ktorý by dokazoval, že je zamestnancom továrne. Prestávky zaplatené nemal, výplata bola tiež biedna. 

Srbský novinár pracoval tajne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Dragan sa pýta, ako je vôbec možné, že cez hraničné priechody púšťajú každý mesiac autobusy plné Srbov, ktorí na Slovensku pracujú bez zmluvy? "Ľudia sem prídu na turistické víza na tri mesiace, ktoré im vybaví agentúra, pričom cestovné poistenie majú len na týždeň. Takéto zmluvy musia podpísať, aby tu mohli pracovať," tvrdí reportér. Právomoci srbskej agentúry však končia na hranici s Maďarskom. Na Slovensku potom Srbov prevezme tunajšia agentúra, ktorí ich následne distriibuju do jednotlivých podnikov vrátane Samsungu. Ľudia v autobuse vraj netušia, do ktorého mesta či fabriky idú ani to, kde budú ubytovaní. 

Srbský novinár pracoval tajne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"2256-ta televízia, 2257-ma televízia, 6654-tá skrutka je zaskrutkovaná," toto je podľa Krsnika každodenná realita Srbov pracujúcich v galantskom závode. 

Srbský novinár pracoval tajne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Pás sa nesmie zastaviť, ruky sú opuchnuté, necítia si nohy ani chrbát. Nepozerajú doľava ani doprava, len na pás. Pijú, počítajú skrutky, počítajú dni, roky. Vstávajú o pol piatej a čakajú, kým budú môcť ísť na toaletu, potom čakajú na autobus, v rade na vstup do továrne, potom opäť skrutky a tak ďalej," opisuje Dragan život srbských nelegálnych pracovníkov na Slovensku. Nechce vraj nikoho kritizovať ani chrániť. Pýta sa len, čo s tým teraz urobia slovenské úrady. 

Viac o téme: Samsung GalantaNelegálna prácaPráca načierno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu