Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Srbi sa sťažujú: Slovenská agentúra v Trnave oklamala našich ľudí, dlhuje im 700-tisíc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BELEHRAD - Srbský denník Večernje novosti zverejnil minulý týždeň článok, v ktorom píše, že slovenská pracovná agentúra oklamala 700 Srbov. Tí teraz bez peňazí čakajú, kedy sa budú môcť vrátiť domov z Trnavy. Dlh sa mal vyšplhať až na závratnú sumu 700-tisíc eur.

Drsné VIDEO z policajnej akcie: Zadržali štvoricu, ktorá k nám previedla vyše tisíc Srbov a Ukrajincov

Skoršie informácie hovorili iba o 50 pracovníkoch, ktorým má podľa denníka agentúra Rasken Consulting dlhovať peniaze. Jedna z obetí však mala povedať, že ide až o 700 zamestnacov.

"Dráma srbských robotníkov trvá niekoľko dní, a ako bolo oznámené, mali by sa vrátiť do Srbska 30. novembra. Problémom však je, že zostali bez jedla a peňazí," píšu Večernje novosti.

Srbov v Trnave mal minulý týždeň navštíviť aj zástupca ich veľvyslanctva v Bratislave. "Povedali nám, že dostali ústny prísľub, že sa platby uskutočnia, ale že je najlepšie vrátiť sa domov. Organizujú dopravu a prihlásilo sa už asi 100 ľudí," povedal jeden zo Srbov. Agentúra tiež dlhuje peniaze aj ľuďom, ktorí sa už vrátili zo Slovenska.

Zoran Mihajlović, viceprezident Zväzu autonómnych odborových zväzov Srbska, povedal, že treba vyriešiť tento problém, pretože to nie je prvýkrát, kedy sa ľudia zo Slovenska vrátili podvedení. "Ministerstvá práce a zahraničných vecí musia nájsť riešenie," hovorí Mihajlovič. Jedným zo spôsobov je lepšia kontrola pracovných agentúr v zahraničí.

Podľa neho nie je možné, aby 700 pracovníkov prekročilo hranicu bez registrácie. Srbsko podpísalo medzištátne dohody a s niektorými krajinami fungujú veľmi dobre. Napríklad z Nemecka nie sú hlásené žiadne problémy. Pripúšťa však, že zodpovednosť je aj na ľuďoch, ktorí odišli bez zmluvy.

Väčšina agentúr, ktoré Srbi nájdu cez internet, prijímajú pracovníkov do inej krajiny bez zmluvy a sľubujú, že ju podpíšu na mieste. Bohužiaľ, sa to často nedeje. "Priemerná mzda na Slovensku je 900 eur, z toho až 40 % patrí agentúre. Zamestnancovi zostáva približne 500 eur, čo je stále solídny plat v porovnaní s našimi platmi," napísal denník.

Viac o téme: PodvodZamestnanciTrnavaPracovná agentúraSrbi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu