Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Merkelová chce stretnutie s Trumpom, riešiť majú vážnu vec

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová bude s americkým prezidentom Donaldom Trumpom počas svojej prvej návštevy vo Washingtone od jeho nástupu do funkcie hovoriť o summite skupiny G20, ktorý sa uskutoční v Nemecku, a tiež o budúcnosti transatlantických vzťahov. Povedal to dnes jej hovorca Steffen Seibert. Merkelová povie Trumpovi, čo by podľa nemeckej vlády malo byť na programe summitu, ktorý je naplánovaný na 7. a 8. júla.

Hovorca dodal, že kancelárku nebude na jej prvej ceste za Trumpom do Bieleho domu sprevádzať obchodná delegácia. Kancelárka a prezident USA by sa mali stretnúť 14. marca. Vzťah Merkelovej a Trumpa sa začal búrlivo - počnúc januárovými nezhodami ohľadne obchodu, cez vyjadrenia amerického prezidenta o médiách, až po jeho pokus obmedziť imigráciu do Spojených štátov.

Merkelová nie je za zákaz vystúpení členov tureckej vlády na území Nemecka

Nemecká kancelárka Angela Merkelová nie je napriek vážnym rozporom s Tureckom za znemožnenie vystúpení tureckých činiteľov na území spolkovej republiky. Ako dnes šéfka spolkovej vlády vyhlásila v Berlíne, na území Nemecka platí sloboda prejavu a sloboda zhromažďovania sa, a to napriek značným odlišnostiam názorov s Ankarou a neospravedlniteľnému prirovnaniu súčasného Nemecka k nacistickému režimu z úst prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Vystúpenia členov tureckej vlády, ktoré budú v súlade s platnou nemeckou legislatívou, sú možné, ak budú riadne, včasne a otvorene ohlásené a povolené, vyplynulo z Merkelovej slov. Kancelárka sa chce podľa vlastných slov naďalej angažovať za to, aby jej krajania mohli žiť v súlade s im vlastnými hodnotami tak, ako to považujú za správne.

Merkelová netajila, že ju porovnávanie s nacistickými praktikami rozosmutnilo, a dodala, že to vlastne vždy vedie k zľahčovaniu neuveriteľného utrpenia, ktoré spôsobili zločiny proti ľudskosti národných socialistov. Napriek mnohým spoločným záujmom s Tureckom - od tureckej komunity v Nemecku až po partnerstvo v Severoatlantickej aliancii - jestvujú medzi Berlínom a Ankarou hlboké rozdiely v názoroch na slobodu názoru a slobodu tlače, napríklad v súvislosti s uväznením spravodajcu periodika Die Welt Deniza Yücela, vyhlásila Merkelová a ubezpečila, že jej vláda využije na jeho prepustenie na slobodu všetky prostriedky, ktoré má k dispozícii.

Už v nedeľu večer sa v diskusnej relácii prvého programu verejnoprávnej televízie ARD vyslovil aj spolkový minister spravodlivosti Heiko Maas za pokračovanie dialógu s Tureckom, pretože jeho prípadné prerušenie by znemožnilo dosiahnuť pokrok v kauze spomínaného novinára, ale aj poukázať na kritizované nedostatky v krajine polmesiaca.

Viac o téme: Angela MerkelováDonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu