Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Argentína žiada od Brazílie vysvetlenie ohľadne britských letov na Falklandy

Royal Air Force
Royal Air Force (Zdroj: SITA/AP/Petros Karadjias)

BUENOS AIRES - Argentínska vláda tvrdí, že Brazília umožnila britskému Kráľovskému letectvu (RAF) uskutočniť niekoľko letov medzi brazílskymi letiskami a Falklandskými ostrovmi, o ktoré sa Buenos Aires sporí s Britániou.

Podľa Argentíny ide o porušenie dohôd medzi oboma juhoamerickými krajinami. Po argentínskej invázii v roku 1982 dorazili na ostrovy o niekoľko týždňov britské námorné sily. V krátkom, no krvavom vojenskom konflikte uštedrili Argentíne jednoznačnú porážku. Argentínske ministerstvo zahraničných vecí v stredu vyslovilo značné "znepokojenie" nad šiestimi letmi RAF v minulom roku a 12 letmi v roku 2015. Od brazílskej vlády žiada vysvetlenie.

Brazílske ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ prípad nekomentovalo. Argentína si robí územný nárok na Falklandy, ležiace 400 kilometrov od jej pobrežia. V Južnej Amerike sú známe pod názvom Malvíny. Londýn zastáva pozíciu, že Falklandy sú samosprávne územie pod ochranou Británie, a zdôrazňuje, že obyvatelia týchto ostrovov si valnou väčšinou hlasov želajú zostať zámorským územím Británie, čo vyjadrili v referende v roku 2013.

Viac o téme: BrazíliaArgentínaFalklandy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu