Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Britská Snemovňa lordov schválila dodatok k zákonu o brexite chrániaci práva občanov EÚ

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Snemovňa lordov britského parlamentu schválila dnes dodatok k zákonu o brexite, ktorý chráni práva troch miliónov občanov Európskej únie žijúcich v Británii.

Schválenie dodatku hornou komorou britského parlamentu znamená, že vláda premiérky Theresy Mayovej bude musieť do troch mesiacov od iniciovania brexitu predložiť návrhy na zaručenie práv občanov EÚ žijúcich v Británii. Snemovňa lordov hlasovala za dodatok k návrhu zákona o brexite v pomere 358 k 256. 

Výsledok hlasovania v hornej snemovni britského parlamentu dočasne sťažil Mayovej situáciu, ktorá teraz musí vrátiť vládny návrh zákona do Dolnej snemovne. Tá ho predtým prijala bez zmien a očakáva sa, že dodatok prijatý Snemovňou lordov zruší. Britská premiérka chce najneskôr do konca marca aktivovať článok 50. Lisabonskej zmluvy, ktorý špecifikuje podmienky odchodu členských krajín z EÚ.

 Výsledok hlasovania v hornej komore britského parlamentu dočasne sťažil Mayovej situáciu, ktorá teraz musí vrátiť vládny návrh zákona do Dolnej snemovne. Tá ho predtým prijala bez zmien a očakáva sa, že dodatok prijatý Snemovňou lordov zruší, pretože v dolnej komore parlamentu majú Mayovej konzervatívci väčšinu a premiérka bude môcť iniciovať článok 50 Lisabonskej zmluvy, čím sa oficiálne začne najmenej dva roky trvajúci proces odchodu Británie z EÚ.

Viac o téme: BritániaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu