Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Nemecká rodina s 10 deťmi emigrovala pre sexvýchovu na Sibír: Prišiel zvrat

Rodina z Nemecka.
Rodina z Nemecka. (Zdroj: twitter.com)

MOSKVA - Nemecká rodina s desiatimi deťmi, ktorá za veľkého záujmu ruských štátnych televízií emigrovala na Sibír, aby potomkovia nemuseli v nemeckých školách navštevovať hodiny sexuálnej výchovy, sa nečakane vrátila do Nemecka. "Poslali mi pozdrav z Nemecka s ospravedlnením, že sa nestačili rozlúčiť. Všetci sme z odchodu prekvapení," povedal novinárom rodinný známy. "V piatok sa zobrali a odišli," dodal ďalší podľa spravodajského serveru Newsru.com.

Rusov zo spánku zobudil veľký tresk: VIDEO ohnivého votrelca, ktorý otriasol sibírskym mestom

Euge (rusky Jevgenij) Martens, jeho manželka Luisa a desať detí sa vlani v decembri usadili v dedine Kyštovka pri Novosibirsku po tom, čo sa prihlásili do programu dobrovoľného presídlenia krajanov do vlasti. Od miestnych úradov dostali jednorazovú štátnu pomoc na nezaopatrené deti v celkovej výške 150.000 rubľov (cca 2500 eur).

Martens aj jeho manželka pochádzali z nemeckých rodín od Omska, odkiaľ sa v 90. rokoch vysťahovali do Nemecka, kde sa zoznámili a vzali. Dôvodom k návratu na Sibír sa stal incident z roku 2012, kedy desaťročná dcéra prestala navštevovať lekcie sexuálnej výchovy v škole.

Otec odmietol zaplatiť pokutu za "záškoláctvo" dcéry, a tak ho súd poslal na jeden deň za mreže. Neskôr sa rodina rozhodla vyvarovať sa konfliktov s nemeckými úradmi tým, že sa vysťahuje na Sibír aj s desiatimi deťmi vo veku od pol roka do 15 rokov.

Rodinní známi vraj netušia, čo ich k odchodu zo zapadnutej sibírskej dediny vlastne viedlo. Reportér Slobodnej Európy, ktorý rodinu ruských Nemcov na Sibíri navštívil, však popisoval, v akých biednych podmienkach žili: v sibírskej obci totiž Martens dostali "polorozpadnutú chalupu aj všetky problémy ruského vidieka", ktorý sa vyľudňuje, ani nehovoriac o problémoch s ruskou byrokraciou.

Viac o téme: EmigráciaNemeckoSibír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu