Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Nová hrozba z Ruska: Otvárajú sa tisíce kráterov naplnené toxickými plynmi

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter/Siberian Times, Ogtrk/Yamal region)

MOSKVA - Zaujímavé letecké zábery ukazujú 7-tisíc bublajúcich podzemných kráterov na ruskom polostrove Jamal a Gydan naplnených toxickými plynmi, ktoré môžu podľa vedcov kedykoľvek explodovať. Vedci teraz skúmajú, aký dopad by to malo na krajinu a aký tlak vlastne zem vydrží.

Hrdinský čin dievčatka (4): Sibírou prešlo 8 km, aby pomohlo svojej zomierajúcej babičke

Vedci sa domnievajú, že topenie permafrostu má na svedomí zmena klímy, ktorá viedla zároveň k odhaleniu 7000 veľkých kráterov v odľahlých regiónoch Sibíri. Vedci oblasť teraz starostlivo študujú a zisťujú, aká je potenciálna hrozba.

Alexey Titovsky, riaditeľ oddelenia pre vedu a inovácie v Jamal, povedal pre Siberian Times: "Spočiatku to vyzerá ako taká bublina, alebo "bulgunyakh" v miestnej jakutčine. Postupom času bublina exploduje a uvoľní sa plyn. Musíme vedieť, ktoré výdute sú nebezpečné a ktoré nie."

VIDEO Nová hrozba z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/Siberian Times, Ogtrk/Yamal region)

Titovsky hovorí, že vedci budú pracovať na odhaľovaní známok možného ohrozenia po celý rok 2017. Potrebujú poznať maximálnu výšku "hrboľu" a tlak, ktorý zem vydrží.

Takto to vyzerá, keď narazíte na bublinu naplnenú plynmi. Pôda po nohami sa chveje, keď na ňu stúpite. Zábery pochádzajú z ostrova Bely na Sibíri.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu