Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VIDEO Spoveď Čecha, ktorý prežil peklo v sudánskom väzení: Týranie teroristami z Daeš

Petr Jašek
Petr Jašek (Zdroj: Facebook/Ján Fígeľ)

PRAHA - Český humanitárny pracovník Petr Jašek, ktorého koncom januára v Sudáne odsúdili na 24 rokov väzenia, sa vrátil do vlasti v nedeľu pred polnocou. Za jeho prepustenie lobovali aj Slováci, na petícii sa vyzbieralo 400-tisíc podpisov. Podľa Jašekových slov boli najhoršie prvé mesiace väznenia, kedy zdieľal jednu celu s príslušníkmi teroristickej organizácie Daeš.

Sudánske úrady Jašeka vinili z protištátnej činnosti vrátane špionáže. Zadržali ho predvlani, keď bol podľa českej diplomacie na misionárskej výprave s cieľom pomáhať miestnym kresťanom. Pre českého ministra zahraničia Lubomíra Zaorálka bolo Jašekove prepustenie prioritou. "Petr úplne žiari a je šťastný, že ide po 14 mesiacoch strávených v pekle domov," uviedol minister počas letu na twitteri.

Do Jašekovho prípadu sa zapojili aj orgány Európskej únie, ktoré pravidelne kritizujú porušovanie ľudských práv a násilie proti menšinám v Sudáne. Petíciu za jeho prepustenie podpísalo podľa organizácie CitizenGO okolo 400-tisíc ľudí.

Jašek bol obvinený spolu s tromi Afričanmi zo siedmich trestných činov. Organizácia Release International už skôr uviedla, že štvoricu stíhali za financovanie protivládnych hnutí v Dárfúre a v Južnom Kordofáne. V skutočnosti však podľa nej títo ľudia len chceli finančne pomôcť študentovi z Darfúru, ktorý utrpel popáleniny pri demonštrácii. Jašek podľa ochrancov ľudských práv odovzdal v Sudáne príspevok 5000 dolárov určený na liečbu študenta.

Hrozné zážitky vo väzení

Jašek v sudánskych väzniciach strávil 14,5 mesiaca. Povedal, že zažil bitie od spoluväzňov z radov islamistov, z ktorých jeden údajne patril k ochranke Usámu bin Ládina. "Tí ma ako kresťana neustále napádali. Najskôr išlo o verbálne útoky, neskôr prešli aj k fyzickým," vysvetlil podľa idnes.cz Čech.

Jašek držal osem dní hladovku kvôli tomu, že mu spočiatku nebol umožnený kontakt ani s rodinou, ani s českým zastupiteľským úradom. Nákazlivé choroby sa mu vyhli, ale aj keď vyzeral vitálne, chce sa teraz podrobiť lekárskemu vyšetreniu.

Jašek uviedol, že prešiel piatimi sudánskymi väznicami. Ocitol sa aj na samotke zvanej chladnička, kde vraj na neho dozorcovia zámerne púšťali studený vzduch. K najhorším ale podľa neho patril pobyt s desiatkami ďalších väzňov v neveľkej policajnej cele. Jašek sa sťažoval na nevyhovujúce hygienické podmienky. "Skoro stovka ľudí chodila na jeden záchod, kde nebola voda. To sú podmienky, ktoré nesie človek ťažko," uviedol.

Viac o téme: Petr Jašek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu