Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V Číne mučia stovky detí v tehelniach

ŠANGHAJ - Záchranné tímy, zložené z vystrašených rodičov, údajne zachránili 40 detí z otroctva pri tehelných peciach v severnej Číne, no podľa internetovej petície, ktorú v stredu zverejnili štátne médiá, tam zostali uväznené stovky ďalších.

Správu nebolo možné hneď overiť, hoci v Číne sa prípady nútenej práce v továrňach či iných zariadeniach objavujú často. Podľa petície sa spojilo 400 otcov stratených chlapcov zo stredočínskej provincie Che-nan s cieľom nájsť svojich synov v tehelniach, ukrytých hlboko v horách susednej provincie Šan-si. V petícii sa píše, že chlapcov vo veku od 8 rokov uniesli z autobusových a vlakových staníc a predali za 500 jenov (približne 65 amerických dolárov) do tehelní, kde sú bití, hladujú a musia pracovať až 14 hodín denne. Petícia uvádza, že sa takto stratilo až 1000 chlapcov, no príslušníci polície v provinciách Šan-si a Che-nan si presúvajú zodpovednosť za vyšetrovanie medzi sebou.

"Bezpečnosť našich detí pre nás znamená všetko, no kto nám pomôže? Vlády a polície oboch provincií sa snažia zbaviť zodpovednosti, na koho sa máme obrátiť?" pýtajú sa rodičia v petícii.

O petícii informovalo niekoľko internetových stránok vrátane internetového portálu denníka vládnej Komunistickej strany s názvom Ľudový denník. Niektoré priniesli obrázky a televízne zábery, na ktorých boli zachytení chlapci, pracujúci v tehelniach, a rodičia pri záchranných akciách.

Polícia v provincii Che-nan minulý týždeň údajne tvrdo zasiahla proti praktikám nútenej práce, no správy neuvádzajú, či aj s nejakým výsledkom. Volanie o pomoc smerom k polícii a hovorcom vlád v provinciách Che-nan a Šan-si zostalo v utorok nevypočuté. Šírenie petície na internete, vrátane portálu denníka Komunistickej strany, však odráža rastúci vplyv internetu v Číne, kde sa neoverené správy o šokujúcich udalostiach rýchlo dostávajú na titulné stránky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu