Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zlá správa pre milovníkov Álp: Koniec dovolenky na snehu, vedci zverejnili smutnú štúdiu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BERN - Hoci sa lyžiarom môže zdať, že je teraz v Alpách dostatok snehu, odborníci tvrdia pravý opak. Podľa nich zažili švajčiarske Alpy najsuchší december za posledných 150 rokov. Navyše, posledné tri roky boli Alpy v období Vianoc bez snehu. Čo sa to deje?

Klimatológovia majú na zmeny v prírode neradostné vysvetlenie. V odbornom magazíne The Cryosphere zverejnili štúdiu , z ktorej vyplýva, že pohľad na holé alpské vrcholky môže byť v zime čoraz častejší. Snehu je podľa odborníkov stále menej.

Turistika v zime môže vyjsť draho! Cena za riziko je poriadne vysoká, stačí malá chyba

Alpy by podľa expertov do konca storočia mohli prísť až o 70 percent snehovej pokrývky. Ak sa však ľuďom podarí zredukovať globálne oteplenie pod hranicu 2 stupne Celzia, snehová pokrývka by do roku 2 100 mohla byť redukovaná „len“ o 30 percent.

Lyžiari majú po snehu

Nový výskum súčasne naznačuje, že s ubúdajúcim snehom sa bude skracovať aj lyžiarska sezóna, ktorá by mohla začať o pol mesiaca neskôr ako zvyčajne. Ak však emisie skleníkových plynov nebudeme znižovať, sneh sa bude neskôr vyskytovať len nad úrovňou 2 500 metrov. V Alpách budú rásť teploty, čo môže v oblasti vyvolať viac zrážkovej činnosti. V praxi to nemusí znamenať viac sneženia, ale naopak, viac dažďa, a to aj v zime.

Najviac sú Alpy postihnuté klimatickými zmenami pod hranicou 1 200 metrov, kde sa nachádza asi štvrtina lyžiarskych stredísk. To bude mať nielen zásadný dopad na zimnú turistickú sezónu, ale aj na ekológiu, pretože ak zmiznú alpské ľadovce, ovplyvní to aj stav vodných tokov.

Zlá správa pre milovníkov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: SnehLyžovaniePočasieKlímaAlpy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu