Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nemali nič, teraz vlastnia majetky za miliardy: 12 najbohatších migrantov, ktorí uspeli v USA

Elon Musk Zobraziť galériu (8)
Elon Musk (Zdroj: TASR/AP)

WASHINGTON - Podľa Brookings Institution sa takmer 13% obyvateľov USA, čiže okolo 40 miliónov ľudí, narodilo v cudzine. Aj keď americký sen už nie je to, čo býval, ešte stále za ním prichádza množstvo nadšencov v túžbe po úspechu. Hoci väčšine z nich šťastie neprialo, našli sa aj pozoruhodné osobnosti, ktoré urobili dieru do sveta. Business Insider zverejnil pred dvomi rokmi zoznam 12 prisťahovalcov, ktorí prišli s prázdnymi rukami a dnes vďaka svojmu úsiliu zaslúžene zarábajú milióny.

1. Sergej Brin, spoluzakladateľ Googlu

Narodil sa v Moskve, v časoch keď bolo Rusko ešte súčasťou Sovietskeho zväzu. Jeho rodina emigrovala, keď mal 6 rokov. Počas štúdia počítačovej vedy na Stanfordskej univerzite sa zoznámil s Larrym Pageom a nakoniec z ich spolupráce vznikla spoločnosť Google. Dnes je Brin zodpovedný za špeciálne projekty firmy, ako napríklad Google Glass či autonómne autá. Je vlastníkom 16 % spoločnosti v odhadovanej čistej hodnote 24,4 miliárd dolárov.

Sergej Brin a Larry Page
Zobraziť galériu (8)
Sergej Brin a Larry Page

2. Gurbaksh Chahal, zakladateľ Gwallet

Chahalova rodina pochádza z indického Pandžábu, kde sa narodil v roku 1982. V roku 1986 sa presťahovali do San Jose v Kalifornii len s 25 dolármi vo vrecku. Chahal odišiel zo strednej školy ako 16-ročný, založil vlastnú spoločnosť ClickAgent, ktorú ani nie o dva roky predal za 40 miliónov dolárov.

Jeho druhú firmu BlueLithium kúpil gigant Yahoo za 300 miliónov dolárov. Okrem toho nie každý mal možnosť, ako on, stretnúť sa vtedajším americkým prezidentom Barackom Obamom.

Gurbaksh Chahal
Zobraziť galériu (8)
Gurbaksh Chahal  (Zdroj: SITA/AP)

3. Do Won Chang, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ Forever 21

Manželia Do Won a Jin Sook to nemali vždy jednoduché. Po presťahovaní sa do Ameriky z Kórey v roku 1981 museli pracovať ako školník a obsluha na čerpacej stanici, aby vyšli s peniazmi. Svoj prvý obchod s oblečením otvorili v roku 1984. Dnes je Forever 21 medzinárodná obchodná ríša so 480 prevádzkami, ktorá ročne na tržbách dosiahne okolo troch miliárd dolárov.

4. Vinod Dham, "otec Pentia"

Dham sa narodil v indickom Pune a prišiel do Spojených štátov v roku 1975 ako študent inžinierstva potom, čo odmietol úplatok indického predstaviteľa kvôli väčším dotáciám, hoci mal vo vrecku len osem dolárov. V USA prežil vďaka úveru, ktorý dostal z University of Cincinnati. Po doštudovaní pracoval pre Intel a pomohol spoločnosti vymyslieť prvý pamäťový čip. Neskôr sa stal generálnym riaditeľom spoločnosti Silicon Spice, ktorú predal v roku 2002 za 1,2 miliardy dolárov.

5. Andy Grove, spoluzakladateľ spoločnosti Intel Corporation

Muž pôvodne známy ako Andras Istvan Grof sa narodil v Maďarsku a strávil mnoho rokov ukrývaním sa pred nacistami pod falošnou identitou. Počas maďarskej revolúcie v roku 1956 utiekol do Rakúska a bol jedným zo stoviek tisíc Východoeurópanov, ktorí prišli do Ameriky.

Grove dorazil do USA v roku 1957 s trochou peňazí a ešte menšími jazykovými schopnosťami. Pracoval ako upratovač popri štúdiu chémie na City College of New York. Jeho známky z angličtiny boli priemerné, ale vynikal vo všetkých ostatných predmetoch.

Neskôr sa odsťahoval do Kalifornie a v roku 1968 spoluzaložil Intel Corporation, z ktorej sa stala jedna z najbohatších spoločností a najdôležitejších hnacích síl informačnej ekonomiky. Forbes odhadoval v roku 2014 jej cenu na 400 miliónov dolárov.

Andy Grove
Zobraziť galériu (8)
Andy Grove  (Zdroj: SITA/AP)

6. Lowell Hawthorne, zakladateľ Golden Krust Caribbean Bakery & Grill

Hawthorne emigroval do USA z Jamajky v roku 1981 a opustil rodinné pekárstvo kvôli práci na policajnom oddelení v New Yorku. Ako sám povedal, niekde pracovať musel. Po takmer 10 rokoch sa ale rozhodol, že sa chce vrátiť k pečeniu, a tak bez predchádzajúcich obchodných skúseností zozbieral peniaze od rodiny a v roku 1989 založil v Bronxe Golden Krust. V súčasnosti má 125 franšíz v deviatich štátoch pozdĺž východného pobrežia a zarába viac ako 100 miliónov dolárov na ročnom predaji.

7. Shahid Khan, majiteľ Jacksonville Jaguars, Fulham FC a Flex-N-Gate

S odhadovanou čistou hodnotou 3,8 miliardy dolárov je Khan najbohatší Američan pakistanského pôvodu a jeden z najbohatších ľudí na svete. Ale keď prišiel do USA, pracoval ako umývač riadu, zatiaľ čo chodili na University of Illinois. Teraz vlastní Flex-N-Gate, jednu z najväčších súkromných firiem v USA, kluby Jacksonville Jaguars a Fulham.

Shahid Khan
Zobraziť galériu (8)
Shahid Khan  (Zdroj: SITA/AP)

8. Jan Koum, spoluzakladateľ WhatsApp

Jan Koum sa narodil na Ukrajine. Keď prišiel do USA ako 16-ročný, jeho rodina žila z potravinových lístkov. Facebook spoločnosť WhatsApp kúpil v roku 2014 za ohromujúcich 19 miliárd dolárov, čo je od potravinových lístkov výrazný posun.

Jan Koum
Zobraziť galériu (8)
Jan Koum  (Zdroj: SITA/AP)

9. Andrew Ly, zakladateľ Sugar Bowl Bakery

Ly utiekol z Vietnamu. Po niekoľkých neúspešných pokusoch žil deväť mesiacov v malajzijskom utečeneckom tábore, než sa mu dostalo pomoci od katolíckej charity zo Spojených štátov. Do USA prišiel v roku 1979 len s jedným dolárom a usadil sa v San Franciscu. Dlhý čas žil s ôsmimi ďalšími členmi rodiny v trojizbovom byte.

V roku 1984 Ly a jeho štyria bratia spojili svoje úspory a otvorili si pekáreň, ktorá nakoniec mala taký úspech, že sa z nej stal biznis v hodnote 400 miliónov dolárov.

10. Elon Musk, generálny riaditeľ spoločnosti SpaceX a Tesla Motors a zakladateľ PayPal

Musk vyrástol v Pretórii, v Južnej Afrike a presťahoval sa do Kanady v roku 1988. Bolo pre neho potom jednoduchšie emigrovať do USA, kde sa stal naturalizovaným americkým občanom v roku 2002.

Musk získal bohatstvo už pri predaji svojej softvérovej spoločnosti Zip2 v roku 1999 za 22 miliónov dolárov. Neskôr zarobil 165 miliónov dolárov z 1,5 miliardového predaja cez PayPal na portáli eBay v roku 2002.

Dnes je Musk známy ako riaditeľ súkromnej spoločnosti na výskum vesmíru SpaceX, či ako generálny riaditeľ a hlavný architekt produktov Tesla Motors. Jeho majetok má hodnotu miliárd dolárov.

Elon Musk
Zobraziť galériu (8)
Elon Musk  (Zdroj: SITA)

11. Indra Nooyiová, generálna riaditeľka spoločnosti PepsiCo

Narodila sa v Madrase v Indii, študovala fyziku, chémiu a matematiku. V roku 1978 skúsila šťastie na Graduate School Yale University of Management, no aj tak si musela popri finančnej pomoci z Yale zarábať v noci ako recepčná. Na pohovor išla v sárí, pretože nemala peniaze na nákup iného oblečenia.

Vytrvalosť sa jej však vyplatila. V roku 1994 nastúpila do spoločnosti PepsiCo a odvtedy má značný podiel na pretváraní značky Pepsi aj na dohliadanie nad veľkými akvizíciami. Svoj plat ráta v desiatkach miliónov.

Indra Nooyiová
Zobraziť galériu (8)
Indra Nooyiová  (Zdroj: SITA/AP)

12. Jerry Yang, zakladateľ Yahoo

Yang sa narodil v Taipei na Taiwane v roku 1968 a do San Jose v Kalifornii sa rodina presťahovala, keď mal osem rokov. Po príchode do Ameriky vedel len jedno slovo po anglicky: "topánka". Ale aj napriek jazykovej bariére Yang vynikal v škole a navštevoval Stanford, ktorý absolvoval v roku 1990. O päť rokov neskôr založil Yahoo, z ktorého sa stal Internetový gigant a pomohol mu k odhadovaným 1,15 miliardám dolárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu