Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zdalo sa, že im to prejde: Vaječná aféra so Zemanom sa ocitne znovu pred súdom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA - Česká prokurátorka uspela so sťažnosťou v kauze hádzania vajec na prezidenta Miloša Zemana. Prípad tak znovu musí prerokovať Obvodný súd pre Prahu 2, informovala dnes spravodajská stanica Českej televízie ČT24.

Uvedené informácie potvrdil pre ČT podpredseda Mestského súdu v Prahe Ján Kadlec. Incident hádzania vajec na prezidenta Zemana sa stal 17. novembra 2014 na pražskom Albertove pri odhaľovaní pamätnej dosky pri príležitosti výročia pádu komunistického režimu. Dav prejavujúci nesúhlas s konaním hlavy štátu hádzal na pódium vajíčka a ďalšie predmety. Jedno z vajec vtedy údajne zasiahlo nemeckého prezidenta Joachima Gaucka. Na akcii boli okrem neho prítomní prezidenti Slovenska, Poľska a Maďarska, píše ČT24.

Polícia neskôr zadržala dvoch mužov, ktorí mali hádzať vajíčka. Incident vyhodnotila ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu a vec preto postúpila magistrátu. Magistrát rozhodol, že nešlo o priestupok, a vec odložil. Preskúmal ju až na podnet mestskej časti Praha 2 a nakoniec vaječnú aféru odovzdal polícii, ktorá obvinila dvoch mužov z výtržníctva. Vlani v lete zastavila stíhanie jedného z nich a druhého neskôr navrhla obžalovať.

Prokurátor muža obžaloval vlani v októbri. Za čin mu hrozil trest odňatia slobody až na dva roky. Obžalovaný v minulosti opakovane tvrdil, že nič nevykonal, iba odmietol polícii udať študentov, ktorí si hlavu štátu vzali za cieľ.

V decembri 2016 Obvodný súd pre Prahu 2 rozhodol, že nejde o trestný čin, ale o priestupok, a celú vec vrátil na začiatok - do rúk magistrátu, vysvetlila ČT24. Žalobkyňa proti tomu podala sťažnosť a teraz sa vajcami pre Zemana bude musieť opäť zaoberať súd.

Viac o téme: VajceMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu