Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obávajú sa hackerov: Holanďania budú výsledky volieb sčítavať radšej ručne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

AMSTERDAM - Všetky odovzdané hlasy v marcových parlamentných voľbách v Holandsku budú sčítavané ručne, čím sa má predísť hackerským hrozbám. Holandská vláda rozhodnutie o týchto opatreniach zverejnila po tom, ako sa objavili správy, že softvér na sčítavanie hlasov by nemusel byť bezpečný.

Tajné služby totiž varovali, že voľby vo Francúzsku, Holandsku a Nemecku by mohli ohroziť vonkajšie strany vrátane Ruska, informovala dnes spravodajská stanica BBC. Parlamentné voľby sa budú konať v Holandsku 15. marca, pričom ide o prvé hlasovanie v kľúčovom volebnom roku pre krajiny v jadre Európskej únie.

"Nie je prípustný žiadny tieň podozrenia. Existujú indície, že Rusi by mohli mať záujem o ovplyvnenie výsledkov. V nasledujúcich voľbách sa budeme musieť spoľahnúť na staré dobré pero a papier," uviedol holandský minister vnútra Ronald Plasterk s tým, že táto procedúra by nemala trvať dlhšie než obvykle.

V prieskumoch vedie Strana za slobodu (PVV) Geerta Wildersa, ktorá je zameraná proti imigrácii a EÚ, pričom sa predpokladá, že v 150-člennom parlamente získa vyše 30 kresiel. Rusko je obviňované z podpory európskych krajne pravicových hnutí i zásahu do posledných prezidentských volieb v USA. Moskva to odmieta.
    

Viac o téme: HackeriVoľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu