Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Priznali krv na rukách: Americký nálet proti al-Káide mal aj civilné obete

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Americký nálet proti militantom zo skupiny al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP) v Jemene z minulého týždňa pravdepodobne usmrtil aj "civilistov-nevojakov". Uviedlo to v stredu vo vyhlásení Centrálne velenie ozbrojených síl USA.

Pri nálete a následnej prestrelke, ktorá si vyžiadala život jedného člena elitného komanda SEAL amerických námorných síl a zranenia troch ďalších vojakov, zrejme zahynuli aj deti, vyplýva z oznámenia. Krátko po nálete v stredojemenskej provincii Bajdá z 29. januára americká armáda informovala, že zabitých bolo 14 militantných bojovníkov, avšak v stredajšom vyhlásení sa nenachádzal celkový počet úmrtí.

Miestne zdroje stanovili celkový počet zabitých na 30, pričom medzi mŕtvymi sa nachádzala aj dcéra vodcu jemenskej odnože al-Káidy, Anwara Awlakího narodeného v USA, ktorého usmrtil nálet amerického dronu v Jemene v roku 2011.

Podľa stredajšieho oznámenia americkej armády sa pravdepodobné civilné obete dostali do paľby lietadiel privolaných na pomoc amerických silám bojujúcim proti "odhodlanému nepriateľovi, v ktorého radoch boli aj ozbrojené ženy strieľajúce z pripravených palebných pozícií". Hovorca Centrálneho velenia takisto obvinil AQAP, že uplatňuje "príšernú taktiku - ukrýva ženy a deti v oblastiach, kde operujú militanti, a tiež v teroristických táboroch".

Teroristická organizácia AQAP patrí k najaktívnejším odnožiam al-Káidy na svete a prebiehajúcu občiansku vojnu v Jemene využíva na rozširovanie svojich základní v krajine. Medzinárodne uznaná jemenská vláda vedie konflikt so šiitskými húsijskými povstalcami od konca roka 2014.

Konflikt je intenzívnejší od marca 2015, keď sa húsíovia prvýkrát dostali do juhojemenského mesta Aden. To donútilo susednú Saudskú Arábiu a sunnitských spojencov začať letecké útoky proti šiitským povstalcom.

Viac o téme: NáletyAl-Káida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu