Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vplyvný duchovný reaguje na Trumpovo nariadenie: Vyzval Američanov na odchod z Iraku

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

BAGDAD/TEHERÁN - Duchovný vodca irackých šiitov Muktadá Sadr vyzval dnes Američanov na odchod z Iraku po tom, ako americký prezident Donald Trump vydal zákaz vstupu pre Iračanov a občanov ďalších väčšinovo moslimských krajín.

"Slobodne cestovať do Iraku či iných krajín a súčasne brániť moslimom v cestovaní do vašej krajiny je arogantné a márnomyseľné," odkázal Sadr Trumpovi prostredníctvom svojej facebookovej stránky. Vplyvný kazateľ, ktorý má v Iraku mnohých nasledovníkov, je známy svojimi protiamerickými postojmi a ešte v novembri vyčítal Trumpovi, že nerozlišuje medzi umiernenými a radikálnymi moslimami.

Tumpovo piatkové nariadenie, ktorým zaviedol 90-dňový zákaz vstupu do USA pre občanov siedmich krajín spájaných s islamským radikalizmom, medzitým komentovala aj iracká vláda. Tá podľa zverejneného vyhlásenia chápe bezpečnostné motívy tohto rozhodnutia, zdôraznila však, že USA by mali brať do úvahy svoj "osobitný vzťah" k Iraku. Hovorca irackej vlády Saad Hadísí vyjadril nádej, že Trumpove rozhodnutia "nepoznačia snahy o posilnenie a rozvoj bilaterálnych vzťahov medzi Irakom a Spojenými štátmi". Bagdad zároveň dúfa, že uvedené opatrenie bude "prinajmenšom v prípade Iraku" iba dočasné.

Zákaz cestovať do USA sa okrem Iraku vzťahuje aj na Irán, Sýriu, Líbyu, Jemen, Somálsko a Sudán. Trump navyše pozastavil na štyri mesiace americký program prijímania utečencov, aby poskytol príslušným orgánom čas na prehodnotenie bezpečnostných postupov, ako aj počtov prijímaných osôb. Iránske ministerstvo zahraničných vecí v sobotu oznámilo, že uplatní "zásadu vzájomnosti" a nebude vydávať víza Američanom, kým Washington nezruší "urážlivé obmedzenia voči iránskym občanom". Minister Mohammad Džavád Zaríf však upozornil, že iránsky zákaz, na rozdiel amerického, nie je "retroaktívny".

Po islamskej revolúcii z roku 1979 emigrovali do USA milióny Iráncov. Zákaz vstupu do USA zabráni mnohým občanom Iránu, aby navštívili svojich príbuzných v USA počas marcových osláv Perzského nového roka. Iránski predstavitelia v sobotu vyjadrili presvedčenie, že uvedené Trumpovo nariadenie iba prehĺbi rozpory medzi Západom a moslimským svetom, čo bude výhodné práve pre teroristov. Diplomatické vzťahy medzi Teheránom a Washingtonom sú prerušené už takmer 40 rokov a Irán patrí v súčasnosti medzi hlavných geopolitických rivalov USA.

Viac o téme: Donald TrumpIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu