Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trump o svojom zvolení: Ľudia chceli skutočnú zmenu, budem schopný zjednotiť krajinu

Donald Trump Zobraziť galériu (3)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Novozvolený prezident USA Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že do Bieleho domu sa dostal preto, lebo ľudia chceli "skutočnú zmenu". Vyslovil presvedčenie, že bude schopný krajinu zjednotiť.

Trump sa takto vyjadril po skončení uvítacieho koncertu pri Lincolnovom pamätníku vo Washingtone - deň pred svojou inauguráciou. Na podujatie zavítal so svojou rodinou a pred svojimi stúpencami vyhlásil:

Donald Trump
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Nikdy tu nebolo takéto hnutie. Je to niečo veľmi zvláštne. Mal som s tým niečo do činenia, ale vy ste s tým mali do činenia oveľa viac." Inauguračné akcie vyvrcholia dnes napoludnie miestneho času prezidentskou prísahou, ktorú nový prezident Trump a viceprezident Pence zložia pred washingtonským Kapitolom. Trump následne vystúpi so svojím prvým prejavom v úrade amerického prezidenta.

Končí sa prechodné obdobie, stálo milióny dolárov

Vo Washingtone bude dnes inaugurovaný za prezidenta Spojených štátov Donald Trump. Končí sa tak odovzdávanie moci z rúk Baracka Obamu do rúk jeho nástupcu. Američania to nazývajú prechodným obdobím a trvá vždy od novembrových volieb do januárovej inaugurácie. Odovzdávanie moci býva pre svoju komplexnosť prirovnávané k obrovskému zlúčeniu dvoch firiem. Táto fúzia stojí milióny dolárov.

Kongres Spojených štátov vyčlenil tentoraz na odovzdávanie moci 9,5 milióna dolárov: sedem miliónov pre nastávajúceho prezidenta a jeho tím a 2,5 milióna pre odchádzajúceho prezidenta. Časť nákladov si platia aj sami prezidenti z financií od darcov. Koľko oba tímy minuli, bude známe až týždne po inaugurácii. Donald Trump by mohol v porovnaní s predošlými prezidentmi ušetriť. Počas preberania moci totiž nepotreboval od vlády žiadne priestory, keďže pracoval vo svojom luxusnom mrakodrape Trump Tower v New Yorku. 

Tím Baracka Obamu minul podľa denníka Washington Post na preberanie moci 5,2 milióna dolárov z vládnych peňazí a štyri milióny z darov. George W. Bush mal od štátu päť miliónov a od darcov štyri milióny dolárov.

Trump a Pence navštívili Arlingtonský národný cintorín

Novozvolený prezident USA Donald Trump a viceprezident Mike Pence položili dnes veniec k Hrobke neznámych na Arlingtonskom národnom cintoríne v štáte Virgínia. Trump a Pence, obaja oblečení v čiernych kabátoch, navštívili vojenský cintorín deň pred uvedením do úradu. Prítomní boli aj členovia Trumpovej rodiny. Hrobka neznámych je pamätník venovaný vojakom, ktorých pozostatky neboli nikdy identifikované.

Donald Trump a Mike
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Arlingtonský cintorín bol založený počas americkej občianskej vojny v 19. storočí. Na 240 hektároch je pochovaných vyše 400.000 ľudí a vyše 5000 urien s popolom zo všetkých vojen, ktoré USA od tej doby viedli. Pochovaní sú tam aj bývalý prezident USA John F. Kennedy, jeho manželka Jacqueline a dve z ich detí. Nachádza sa tam aj pomník padlým z japonského ostrova Iwódžima.

Inauguračné akcie vyvrcholia v piatok napoludnie miestneho času prezidentskou prísahou, ktorú nový prezident Trump a viceprezident Pence zložia pred washingtonským Kapitolom. Trump následne vystúpi so svojím prvým prejavom v úrade amerického prezidenta.

Viac o téme: InauguráciaDonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu