Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Stoltenberg zaujal rázny postoj: Je neprípustné, aby niekto zvonku ovplyvňoval národné voľby

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg dnes v bruselskom sídle aliancie označil za "neprijateľný" akýkoľvek pokus ovplyvniť zvonka voľby v nejakej krajine. Vyhlásenie šéfa NATO prichádza v čase, keď sa Rusko ocitlo v paľbe obvinení amerických spravodajských služieb, že vedome zasiahlo do prezidentských volieb v USA, ktoré vlani v novembri vyhral Donald Trump.

 "Máme, samozrejme, obavy o našu počítačovú bezpečnosť," uviedol Stoltenberg počas tlačovej konferencie v Bruseli. S odkazom na obvinenia z hakerstva, ktorých sa malo dopustiť Rusko v snahe ovplyvniť americké prezidentské voľby, Stoltenberg upozornil, že "akýkoľvek pokus zasiahnuť alebo ovplyvňovať národné voľby zvonku je neprijateľný".

"To je ďalší dôvod, prečo NATO vyvíja úsilie o posilnenie svojej kybernetickej bezpečnosti," zdôraznil šéf 28-člennej aliancie, podľa ktorého patrí ochrana pred kybernetickými útokmi medzi hlavné priority aliancie. Vláda v Moskve poprela, že by sa prostredníctvom počítačových útokov pokúsila v amerických prezidentských voľbách zvýhodniť Donalda Trumpa na úkor Hillary Clintonovej.

Podľa správy amerických spravodajských služieb zo 6. januára bolo cieľom ruských kybernetických útokov podkopať demokratický proces v USA, oslabiť prezidentské šance Clintonovej a zvýšiť šance pre Trumpa. Malo sa tak stať zverejnením tisícok e-mailov nelegálne stiahnutých z účtu vedúceho Clintonovej kampane Johna Podestu, ktoré kandidátku demokratov ukázali v nepriaznivom svetle. Zakladateľ stránky WikiLeaks, ktorá e-maily zverejnila, Julian Assange poprel, že zdrojom týchto dokumentov boli ruské tajné služby.

Viac o téme: Jens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu