Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nezamestnaný otec testuje odvážny vládny experiment: Dostáva 560 eur a prekypuje šťastím

Juha Jarvinen Zobraziť galériu (2)
Juha Jarvinen (Zdroj: Facebook/Juha Jarvinen)

HELSINKI - Mladý Fín Juha Jarvinen kedysi zápasil s problémom, ktorý sa týka aj mnohých Slovákov – dlho si nevedel nájsť solídne zamestnanie. Šancu na zmenu dostal až vo chvíli, keď ho vybrali za dobrovoľníka do odvážneho sociálneho experimentu. Každý mesiac dostáva 560 eur bez toho, aby musel pohnúť prstom.

Juha Jarvinen sa stal jedným z dvetisíc Fínov, prostredníctvom ktorých fínska vláda testuje zavedenie tzv. základného príjmu. Mladý Fín teraz každý mesiac poberá 560 eur, ktoré mu ako otcovi pomáhajú dôstojnejšie uživiť rodinu.

Slovenka (28) skúšala mesiac žiť zo mzdy, ktorú majú stovky tisíc Slovákov: Ide o holé prežitie

Kým sa Jarvinen zo západného Fínska stal účastníkom experimentu, prešľapoval na mieste. Jeho podnikanie pred niekoľkými rokmi skrachovalo a odvtedy si umelecký remeselník nevedel nájsť stabilné zamestnanie. Založiť nové podnikanie sa mu nedarilo, a tak žil prevažne z platu manželky, ktorá pracuje ako zdravotná sestra, z podpory v nezamestnanosti a z rodinných prídavkov. Ako pre The Economist uviedol, dostal niekoľko pracovných ponúk od miestnych drevospracujúcich firiem, ale stále zamestnanie by ho pripravilo o sociálne dávky. Keby sa znova zamestnal a chcel z novej práce odísť, obnoviť dávky v nezamestnanosti by si vyžadovalo príliš veľa času a úsilia.

Účastníci majú na výber

V januári sa Jarvinenova dilema skončila. Náhodne ho vybrali do sociálneho experimentu a on sa šance chopil naplno. Odteraz už Fín nedostáva podporu, ale dva roky bude prijímať 560 eur bez akýchkoľvek podmienok. Popri základnom príjme bude môcť, navyše, aj zarábať. Nezamestnaní si v rámci experimentu môžu vybrať, či chcú popri základnej mzde ešte aj pracovať, alebo nebudú robiť vôbec nič. Odkedy sa Jarvinenov príjem zvýšil, pocítil vraj prílev nápadov a energie. Okrem toho, že dvom susedom prisľúbil pomoc s natieraním strechy, začal rozbiehať vlastnú firmu na nakrúcanie videí.

Nezamestnaný otec testuje odvážny
Zobraziť galériu (2)

Experiment s nezamestnanými má vo Fínsku svojich obdivovateľov aj kritikov. Do akej miery bude úspešný, to sa ukáže aj na jeho konci v roku 2019 a neskôr, pretože účastníci budú po jeho uplynutí sledovaní ešte desať rokov, aby sa overili jeho dlhodobé účinky.

Nezamestnanosť mladých rastie aj vo Fínsku

Miera nezamestnanosti vo Fínsku sa posunula v máji bližšie k 11 percentám, pričom zaznamenala najvyššiu hodnotu za posledný rok. Vyplýva to z údajov fínskeho štatistického úradu. Nezamestnanosť vo Fínsku na sezónne neupravenej báze dosiahla v máji 10,7 percenta oproti 10,2 percenta v predchádzajúcom mesiaci. Májová hodnota je najvyššia od mája minulého roka, keď nezamestnanosť dosiahla 10,8 percenta. Po úprave o sezónne vplyvy sa miera nezamestnanosti nemenila a už tretí mesiac po sebe zotrvala na úrovni 8,8 percenta. Výrazne vzrástla aj nezamestnanosť mladých ľudí. Miera nezamestnanosti vo vekovej kategórii od 15 do 24 rokov dosiahla v máji 33,6 percenta, zatiaľ čo v apríli zaznamenala 27,4 percenta.

Viac o téme: NezamestnanýSociálny experimentZákladný príjemJuha JarvinenFín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu