Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Na stenách slovinskej kaplnky sa objavili arabské nápisy: Hrozivý odkaz kresťanom?!

Moslimská komunita v Slovinsku nápisy odsúdila.
Moslimská komunita v Slovinsku nápisy odsúdila. (Zdroj: SITA)

ĽUBĽANA - Nápisy "Boh je veľký" a "šaría" v arabskom jazyku sa objavili na bočnom múre kaplnky v obľúbenom výletnom mieste Šmarna Gora ležiacom neďaleko slovinskej metropoly Ľubľana. O neobvyklom náleze informovali turisti políciu, tá však zatiaľ nepozná identitu ich pôvodcov.

Slovinská biskupská konferencia i väčšia z organizácií zastupujúcich záujmy moslimov žijúcich v Slovinsku označili nápisy za prejav vandalizmu a za provokáciu.

V komuniké biskupskej konferencie sa navyše konštatuje, že ide o prejav náboženskej intolerancie, ktorý si vyžaduje vyšetrenie kompetentnými úradmi a potrestanie páchateľov. Väčšia z moslimských organizácií v reakcii  konštatovala, že členovia moslimskej komunity očakávajú od slovinskej polície vypátranie a zadržanie páchateľov.

Slovinské médiá informovali aj o tom, že nápisy si niektorí vykladajú ako hrozbu kresťanom, kým pravicovo orientované internetové servery poukazovali na fakt, že v Slovinsku silnie islamský radikalizmus, a to predovšetkým medzi osobami, ktoré sa sem presťahovali z Bosny a Hercegoviny. Nejde o prvý podobný prípad v Slovinsku, kde sa však doteraz v takejto forme objavovali predovšetkým posolstvá politického charakteru.

Neznámi páchatelia zanechali vlani v okolí islamského kultúrneho centra v Ľubľane, kde vyrastie aj prvá mešita v krajine, bravčovú hlavu a bravčovú krv, čo bolo interpretované ako protiislamský prejav.

Viac o téme: Slovinsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu