Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Španieli výrazne obmedzia používanie áut: Vyhlásili smogový poplach, jeho hustota stúpa

Znečistenie ovzdušia v Španielsku
Znečistenie ovzdušia v Španielsku (Zdroj: SITA/AP)

MADRID - Úrady v španielskej metropole Madrid rozhodli dnes o vyhlásení druhého najvyššieho stupňa tzv. smogového poplachu, ktorý bude znamenať výrazné obmedzenie automobilovej dopravy v podobe zákazu používania vozidiel s poznávacími značkami končiacimi párnou číslicou vo vnútorných častiach mesta.

Uvedené opatrenie, týkajúce sa premávky v oblasti ohraničenej diaľničným okruhom M-30, bude platiť vo štvrtok od 6.30 do 21.00 h miestneho času (SEČ). Pôjde o vôbec prvý takýto prípad v celom Španielsku. Už v priebehu dneška začal v Madride platiť druhý stupeň smogového poplachu, ktorý sprevádza zníženie najvyššej povolenej rýchlosti na mestských diaľniciach z 90 na 70 kilometrov za hodinu. V centre mesta okrem toho nesmú parkovať motoristi, ktorí tam nemajú bydlisko.

Tieto obmedzenia zaviedli v Madride prvýkrát už koncom roka 2015 a v platnosti zostanú aj vo štvrtok, keď sa úroveň smogového poplachu zvýši na číslo tri. Rozhodnutie o ich predĺžení alebo zrušení bude závisieť od výsledkov nasledujúcich meraní znečistenia ovzdušia, upozornila pred novinármi zastupujúca madridská starostka Marta Higuerasová.

V madridskom ovzduší namerali zvýšené hodnoty oxidu dusičitého po tom, ako sa región ocitol v oblasti zvýšeného tlaku vzduchu. Príslušné opatrenia zavádza samospráva pod vedením ľavicovej starostky Manuely Carmenovej, ktorá sa ujala funkcie pred jeden a pol rokom. Predošlé konzervatívne vedenie mesta v podobných situáciách dopravu nijako neobmedzovalo.

Viac o téme: SmogŠpanielsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu