Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hizballáh varuje posledných civilistov v Aleppe: Utečte, dokým môžete!

Evakuácia Aleppa.
Evakuácia Aleppa. (Zdroj: SITA/AP)

DAMASK - Libanonské militantné hnutie Hizballáh informovalo, že sýrska armáda ešte dnes vstúpi aj do posledných enkláv, ktoré na východe severosýrskeho mesta Aleppo ovládajú protivládni povstalci. Hizballáh preto vyzval zostávajúcich civilistov, aby túto časť mesta čo najrýchlejšie opustili.

Na ploche asi dvoch kilometrov štvorcových vo východnej časti Aleppa sa ešte stále zdržiava od 2000 do 3000 ľudí, vrátane protivládnych povstalcov. Odsun povstalcov a civilistov sa začal minulý štvrtok, ale počas víkendu bol vzhľadom na prípady porušenia dohody o prímerí prerušený.

Výmenou za súhlas s evakuáciou obyvateľov a povstalcov z východného Aleppa sa uskutočnil aj odsun asi 500 chorých a ranených zo šiitských dedín Fúa a Kafarjá, ležiacich v provincii Idlib a obkľúčených protivládnymi povstalcami.

Podľa odhadov Červeného kríža bolo od minulého štvrtka z východného Aleppa evakuovaných vyše 25.000 ľudí. Medzinárodný výbor Červeného kríža dnes informoval, že odsun povstalcov a civilistov z východu Aleppa bude pokračovať počas celého dňa. 

Na odchod z povstaleckej enklávy na východe Aleppa bol dnes popoludní pripravený konvoj pozostávajúci zo 62 autobusov. Paralelne sa uskutočňuje aj evakuácia druhej skupiny civilistov zo spomínaných šiitských dedín.

Očakáva sa, že po zavŕšení odsunu civilistov a povstalcov z Aleppa režim prezidenta Bašára Asada vyhlási Aleppo za oslobodené. Bude to najväčší úspech jeho armády v tomto vojnovom konflikte, ktorý si od marca roku 2011 vyžiadal viac ako 310.000 obetí na životoch.

Dobytím Aleppa sa však ozbrojený konflikt v Sýrii sotva skončí: povstalci totiž ešte stále ovládajú provinciu Idlib na severozápade krajiny a časti územia na rôznych miestach Sýrie, zatiaľ čo džihádistický Islamský štát spravuje pomerne rozsiahle územie na severovýchode Sýrie. 

Viac o téme: SýriaHizballáhAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu