Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Irán je ochotný spolupracovať s Ruskom na mieri v Sýrii: Musíme odvrátiť úder teroristov

Stretnutie ruského a iránskeho ministra zahraničia.
Stretnutie ruského a iránskeho ministra zahraničia. (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Iránske ministerstvo obrany je pripravené spolupracovať v otázkach súvisiacich s urovnaním ozbrojeného konfliktu v Sýrii. Na stretnutí s ruským ministrom obrany Sergejom Šojgu to dnes v Moskve potvrdil jeho iránsky rezortný kolega Hosejn Dehkán.

Na stretnutí s tureckým ministrom obrany Fikrim Išikom Šojgu vyjadril presvedčenie, že pondelková vražda ruského veľvyslanca v Ankare Andreja Karlova súvisí s aktivitami Ruska v boji s medzinárodným terorizmom. Šojgu avizoval, že Rusko bude pokračovať v tomto boji, a vyjadril presvedčenie, že spoločným úsilím "dosiahneme výsledok".

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo svojom dnešnom vyhlásení kritizoval ako neprijateľné všetky "snahy zdôvodňovať teroristické útoky podporou Damasku v jeho boji s terorizmom". Lavrov vyhlásil, že vyjadrenia tohto druhu majú za cieľ len "odvrátenie úderu od teroristov"

Na margo atentátu na ruského diplomata v Ankare Lavrov uviedol, že "tento barbarský zločin opäť pripomenul, že boj s terorizmom musí byť nekompromisný a neľútostný". V Moskve sa dnes stretli ministri zahraničných vecí a obrany Iránu, Turecka a Ruska, aby diskutovali o možnostiach urovnania konfliktu v Sýrii, ktorý si od svojho vypuknutia v marci 2011 vyžiadal už vyše 300.000 obetí na životoch.

Ide o stretnutie predstaviteľov krajín, ktoré podporujú proti sebe bojujúce strany konfliktu: kým Rusko a Irán sú na strane režimu prezidenta Bašára Asada, Turecko je známe ako podporovateľ ozbrojenej sýrskej opozície.

Viac o téme: IránSýriaHosejn Dehkán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu