Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Experti skúmali otázku, ktorá máta ľudstvo 2 000 rokov: Verdikt o existencii Ježiša Krista

(Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Existoval Ježiš Kristus alebo neexistoval? Táto otázka sa rieši desaťročia, možno storočia. Ľudstvo máta, či najdôležitejšia osoba najrozšírenejšieho náboženstva na svete, skutočne žila, dýchala a šírila svoje učenie. Učenci a vedci, ktorí sa tejto téme venovali, dali dokopy dôkazy a vyvodili závery.

Kresťania majú v tejto otázke jasno - Ježiš skutočne chodil po Zemi a existoval. Niektorí ateisti zase veria, že celé kresťanstvo je výmysel a postava Ježiša Krista je vymyslená. Do diskusií o existencii či neexistencii najväčšej postavy kresťanstva vstúpili vedci a rozhodli sa túto dišputu rozhodnúť. O vedeckom skúmaní informoval Washington Post.

Nemáme dôkazy

Najväčší problém pre vedecký výskum predstavujú dôkazy. Pred dve tisíc rokmi sa nemapovali udalosti ako v 21. storočí. Neexistovala televízia, rádio, ba ani knihy. Iba kníhtlač sa vynašla až v 15. storočí. Prvé zmienky pochádzajú od kresťanských autorov, ktorí chceli šíriť toto náboženstvo, uporoňuje americký portál s tým, že práve preto byť k týmto zdrojom skeptický a netreba im príliš veriť.

Zmienky sú zaujaté, očitých svedkov nemáme

Listy Pavla, staršie ako Evanjelium, nedávajú tiež skutočný dôvod veriť, že Ježiš existoval. V nich ako dôkaz posledej večere či vzmŕtvychvstania uvádza zvestovanie od Boha, čiže opäť nemôžeme hovoriť o relevantnom zdroji. Nepriame dôkazy v Listoch Pavla pramenia zo Starého zákona. Je tiež jasné, že dnes už nie sú existujúci očití svedkovia života Ježiša. "Väčšinu dôkazov o Ježišových skutkoch tvoria zmienky od ľudí, ktorí neboli očití svedkovia, väčšina z nich bola zaujatých," píše Washington Post.

Málo sa dá zozbierať z nebiblických a nekresťanských zdrojov. Iba rímsky učenec Jozefus a historik Tacitus, ktorí sa zmienili o jeho živote. Avšak aj títo dvaja autori sa narodili až po Ježišovej údajnej srmti.

Zmytologizovaná postava

Možným riešením sporu môže byť agnosticizmus - život Krista dôkazmi nedokážeme, ale veriť v neho môžeme. Alebo súhlasiť s teóriuo historika Richarda Carriera, ktorý tvrdí, že "viera v Ježiša začala ako viera v nebeskú bytosť (ktorá bola zabitá démonmi vo vyššom svete), ktorá sa postupne dostala do historických análov."

Existoval alebo nie?

Táto teória, teda že bol Ježiš zmytologizovaná postava, by celkom korešpondovala s Evanjeliom, ktoré je pretkané mýtami a možnými historickými faktami. Listy Pavla túto teóriu potvrdzujú. Čo z toho celého vyplýva? Dôkaž o Ježišovom živote sa hľadá ťažko. O rozriešenie hádanky sa pokúšali v posledných rokoch dvaja učenci - Bart Ehrman Maurice Casey.

Obidvaja dospeli zjednodušene k záveru, že Evanjeliu sa dá veriť, aj napriek mnohým mýtom, ktoré v ňom sú. "Vzhľadom na chabé zdroje a zlé metódy používané mainstreamovými biblickými historikmi, spor zrejme nikdy nebude rozhodnutý. Na záver, existujú dobré dôvody pochybovať o Ježišovej historickej existencii," uzaviera americký portál.

Viac o téme: KresťanstvoKristusJežiš Nazaretský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu