Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Tvár Ježiša Krista objavili na doskách: Teraz prišli vedci s prevratným dôkazom

Doštička údajne môže zachytávať Ježišovu tvár. Zobraziť galériu (3)
Doštička údajne môže zachytávať Ježišovu tvár. (Zdroj: profimedia.sk)

Odborníci hovoria, že na kovových doštičkách prastarého kódexu objaveného v roku 2008 by mohla byť zaznamenaná prvá zmienka o Ježišovi Kristovi a nielen to! Dokonca sa zdá, že je na nej vyobrazená aj Ježišova tvár.

Prastaré olovené doštičky možno zachytávajú skutočný portrét Krista. Vedci teraz potvrdili, že ich vek môže byť skutočne pozoruhodný. Zrejme pochádzajú z obdobia Ježišovho pôsobenia a v roku 2008 ich údajne objavil beduín Hassan Saeda v jaskyni v odľahlej časti Jordánska, neďaleko Galilejského jazera. Ich obsah je zaujímavý ako pre kresťanov, tak pre židov a moslimov. Z textu na doštičkách vyplýva, že Ježiš nezaložil úplne nové náboženstvo, ale obnovil tisícročnú tradíciu z čias kráľa Dávida.

Po prvýkrát po 500 rokoch otvorili údajnú hrobku Ježiša Krista: VIDEO úžasného objavu vo vnútri

Na prednej strane obálky jedného zo zbierky 70 olovených a medených kódexov vidno mladého bradatého muža s náznakom tŕňovej koruny okolo hlavy. Niektorí uvažujú, že by mohlo ísť o podobizeň Mesiáša, píšu zahraničné médiá.

Za uznanie pravosti kódexov vytrvalo bojujú David a Jennifer Elkingtonovci. Podľa nich by mali byť kresťanmi chránené. Testy profesora Rogera Webba and profesora Chrisa Jeynesa z laboratória University of Surrey preukázali, že kryštalizácia artefaktu naznačuje jeho prastarý vek. Olovo, z ktorého sú vyrobené, sa zhoduje s kovom z rímskych čias spred 2000 rokov. Historickú hodnotu nálezu dosvedčuje aj to, že kov neobsahuje rádioaktívne polónium, ktoré sa nachádza v modernom olove.

FOTO Tvár Ježiša Krista
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Nový pohľad na Ježiša Krista

Jazykom kódexov je podľa odborníkov paleohebrejčina. Takisto sa v nich objavujú mená apoštolov Jakuba, Petra a Jána. Podľa historika a archeológa Davida Elkingtona by mohli byť doštičky kľúčovým objavom kresťanských dejín. Niektorí experti ich však považujú za kontroverzné.

Elkington tiež tvrdí, že knihy odhaľujú Kristovo členstvo v hebrejskej sekte, ktorá uctievala mužsko-ženského Boha v Šalamúnovom chráme. Ježiš podľa neho nemusel byť tesárom, ako hovorí kresťanská tradícia. V skutočnosti to mohol byť výraz na označenie zručného remeselníka. Možno bol sám tvorcom takýchto kovových doštičiek, uvažuje odborník. Aj na kresťanských ikonách býva vyobrazený so zapečatenou knihou – kódexom. Ježiš hlásal podľa Elkingtona návrat k dávnemu učeniu, ktoré reformy potlačili. Ak by sa pravosť doštičiek definitívne potvrdila, mohli by vrhnúť nové svetlo na Ježišov život a jeho učenie.

FOTO Tvár Ježiša Krista
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Viac o téme: KódexJežišova tvárOlovené doštičky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu