Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Koaličné rozhovory neuspeli ani po tretí raz: Island ostáva bez vlády

Birgitta Jonsdottirová
Birgitta Jonsdottirová (Zdroj: SITA/AP)

REYKJAVÍK - Tretí pokus o zostavenie novej islandskej vlády zlyhal dnes po tom, ako koaličné rozhovory medzi piatimi stranami pod vedením Strany pirátov za účasti Ľavicových zelených, Sociálnodemokratickej aliancie, strany Obnova a Žiarivej budúcnosti nepriniesli želané výsledky.

Líderka nekonformnej Strany pirátov Birgitta Jónsdóttir vrátila mandát prezidentovi a vyjadrila sklamanie nad vzniknutou situáciou. "Ak ľudia nie sú pripravení vydať sa na dlhú cestu zo svojej komfortnej zóny, nemôžete ich nútiť, aby sa pridali ku koalícii," vyhlásila Jónsdóttir na margo rozhovorov.

Islandský prezident Gudni Jóhannesson ju 2. decembra požiadal, aby vytvorila vládu; Jónsdóttir počas uplynulých desiatich dní viedla intenzívne rozhovory s lídrami zmienených politických subjektov. Spoločne by mali 34 poslaneckých kresiel - o dve viac, než je treba na väčšinu v 63-členom zákonodarnom zbore.

Predsedníčka Ľavicových zelených Katrín Jakobsdóttir, ktorá sa predtým neúspešne pokúsila zostaviť podobnú koalíciu, tiež vyjadrila sklamanie. "Toto bola koalícia, ktorú sme považovali za najlepšiu," uviedla s tým, že rozdiel medzi stranami bol príliš výrazný. Zároveň nevylúčila možnosť menšinovej koalície.

V počiatočných fázach koaličného dialógu Birgitta Jónsdóttir vyjadrila nádej, že pokus o "sformovanie koalície zo stredu" namiesto tlačenia všetkých strán smerom naľavo bude prospešnejší pre nájdenie spoločného programu. Prezident pôvodne poveril zostavením koalície predsedu Strany nezávislosti Bjarniho Benediktssona.

Predčasné voľby, ktoré sa kvôli škandálu Panama Papers konali 29. októbra a nie v apríli budúceho roka, vyústili do roztriešteného parlamentu so siedmimi stranami. Situácia je podľa webového portálu Grapevine.is nejasná - možná je menšinová vláda, vláda národného porozumenia, ale aj konanie ďalších volieb.

Viac o téme: VládaKoalíciaIsland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu