Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trump vyvolal prvý medzinárodný škandál: Konflikt s Čínou! Varovanie od Kissingera

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Novozvolený americký prezident Donald Trump v nedeľu povedal, že Spojené štáty sa nemusia nevyhnutne pridržiavať politiky "jednej Číny". Po nedávnom telefonáte s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen tým zrejme znova rozhnevá Peking.

Trump v rozhovore pre televíziu Fox News uviedol, že plne chápe doterajší postoj USA v uznávaní politiky jednej Číny. "Ale neviem, prečo musíme byť viazaní politikou jednej Číny, pokiaľ neuzavrieme s Čínou dohodu týkajúcu sa iných vecí vrátane obchodu," vyhlásil.

Trumpovo rozhodnutie prijať začiatkom decembra telefonát od taiwanskej prezidentky vyvolalo chladné reakcie i oficiálny protest z Pekingu. Išlo o prvý rozhovor amerického novozvoleného alebo úradujúceho prezidenta s najvyšším predstaviteľom Taiwanu, odkedy Washington v roku 1979 prerušil diplomatické styky s Tchaj-pejom.

V nedeľu Trump tiež povedal, že si neželá, aby mu Čína "rozkazovala", a zopakoval, že telefonát s Cchaj Jing-wen bol veľmi krátky a cieľom taiwanskej líderky bolo len zagratulovať mu k víťazstvu v novembrových prezidentských voľbách. "Prečo by nejaká iná krajina mala mať možnosť hovoriť, že nemôžem prijať hovor? Ak mám byť úprimný, myslím si, že by bolo veľmi nezdvorilé neprijať ho," uviedol Trump.

Znova sa okrem toho sťažoval, že Čína škodí Spojeným štátom devalváciou, zdaňovaním dovozu z USA a budovaním "mohutnej pevnosti" v Juhočínskom mori. Dodal, že Čína "nám vôbec nepomáha" riešiť situáciu so Severnou Kóreou, aj keď "Čína by mohla tento problém vyriešiť".

Čína je znepokojená

Čína vyjadrila dnes "vážne znepokojenie" nad výrokmi novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa týkajúce sa Taiwanu, podľa ktorých sa Spojené štáty nemusia nevyhnutne pridržiavať politiky "jednej Číny".

Bývalý minister vydal varovanie

Bývalý americký minister zahraničných vecí Henry Kissinger označil dnes novozvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa za osobnosť, ktorá "nemá v moderných amerických dejinách precedens". Súčasne však varoval pred posudzovaním Trumpa podľa jeho predvolebných vyhlásení.

Laureát Nobelovej ceny mieru povedal, že pred "naznačovaním nevyhnutnej krízy" by mala dostať nová americká vláda šancu predstaviť svoju zahraničnú politiku, a to napriek "prvkom rétoriky... a náročným vzorom" prezentovaným počas Trumpovej kampane.

Kissinger, ktorý dostal Nobelovu cenu mieru v roku 1973, hovoril dnes na novozriadenom Fóre Nobelovej ceny mieru v Osle. Nobelovu cenu dostali Kissinger a vietnamský politik a diplomat Le Duc Tho spoločne za svoje úsilie pri vyjednávaní mierových Parížskych dohôd, ktoré ukončili vojnu vo Vietname. Tho však ocenenie odmietol.

Viac o téme: ČínaDonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu