Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Trump na obvinenia CIA o ruskej manipulácii reaguje odmietavo: Je to absurdné!

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Novozvolený americký prezident Donald Trump dnes označil za absurdný záver CIA, podľa ktorého Rusko zasiahlo do prezidentských volieb v USA. Povedal, že tento argument využívajú demokrati ako "iba ďalšie ospravedlnenie" pre jeho víťazstvo nad Hillary Clintonovou.

V televíznom programe "Fox News Sunday" Trump povedal, že nie je bezpodmienečne proti príkazu prezidenta Baracka Obamu. Dosluhujúci americký prezident nariadil tajným službám, aby dôkladne preverili hakerské útoky, ku ktorým došlo počas nedávnej predvolebnej kampane a ktoré vyvolali obavy zo zasahovania cudzích krajín do prezidentských volieb v USA. Trump však dodal, že pri akejkoľvek takejto snahe "by ste nemali hovoriť iba 'Rusko'. Mali by ste povedať, že aj ďalšie krajiny a možno aj ďalší jednotlivci."

Obamova administratíva uviedla, že previerka hakerských útokov nie je iba o Rusku alebo voľbách. Biely dom sa vyjadril, že správa tajných služieb dôkladne preverí aj ďalšie incidenty z volebných rokov, vrátane kyberútokov v rokoch 2008 a 2012, ktoré boli spojené s čínskymi hakermi. Trump sa už pred časom vyjadril, že vinníkom by mohla byť Čína alebo náhodný haker sediaci doma na gauči. CIA dospela "s vysokou pravdepodobnosťou" k záveru, že Rusko sa pokúsilo ovplyvniť americké voľby v prospech republikánov. Prezident Barack Obama dal príkaz na dôkladné preverenie všetkých kyberútokov počas volebnej sezóny, ktoré musí byť hotové ešte predtým, ako on vo funkcii skončí. Novozvolený prezident Trump odmietol záver CIA, že Rusko sa pokúsilo ovplyvniť americké voľby v prospech republikánov a "s vysokou pravdepodobnosťou" mu pomohlo poraziť demokratku Hillary Clintonovú.

Viac o téme: VoľbyRuskoCIADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu