Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Malta načrtla plány v rámci jej predsedníctva v EÚ: Chceme stavať mosty

Jean-Claude Juncker a Joseph Muscat
Jean-Claude Juncker a Joseph Muscat (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Malta by počas svojho nadchádzajúceho predsedníctva v Európskej únii chcela zmierniť konflikty v Únii, týkajúce sa utečeneckej politiky. V tejto súvislosti by chcela plniť úlohu staviteľa mostov.

Vyplýva to z dnešného vyjadrenia predsedu maltskej vlády Josepha Muscata v Bruseli, ktoré sprostredkovala tlačová agentúra DPA. Šéf vlády ostrovnej krajiny vyjadril solidaritu s Gréckom a Talianskom a konštatoval, že osobne má tiež skúsenosti s utečeneckou krízou. Zároveň však poznamenal, že si treba vypočuť námietky krajín východnej Európy, ktoré odmietajú prerozdeľovanie žiadateľov o azyl.

Malta však nechce, aby jej úradujúce predsedníctvo v prvých šiestich mesiacoch roka 2017 charakterizovala iba utečenecká kríza a blížiace sa vystúpenie Británie z EÚ. Ďalšími dôležitými témami by podľa predstáv Valetty mali byť digitalizácia, spoločný trh a sociálne otázky. Navyše by sa politika Únie mala stať zrozumiteľnejšou. "Viac ľudí by malo pochopiť, o čo ide pri tejto práci," zdôraznil Muscat.

Viac o téme: MaltaUtečenecká krízaJoseph Muscat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu