Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Z lovca veľrýb sa stal ich ochranca

Obrátený lovec Tomohisa Nagaoka Zobraziť galériu (2)
Obrátený lovec Tomohisa Nagaoka

TOKIO - Japonec Tomohisa Nagaoka (75) zabil v živote asi 4 000 veľrýb. Jeho krajina stále obchádza platný zákaz lovu týchto majestátnych morských cicavcov, on sám už harpúnu nahradil ďalekohľadom. „Veľryby sú darom prírody,“ hovorí obrátený muž pre denník The Daily Telegraph.

Nagaoka bol kedysi medzi kolegami známy svojou loveckou zručnosťou. Keď však „rozmenil“ šesťdesiatku, zrodilo sa v ňom presvedčenie, že Japonci by mali veľryby pozorovať, a nie ich jesť. Z lovca sa stal jeden z prvých sprievodcov pozorovateľov veľrýb v japonských vodách. Svoju loď, ktorá priniesla smrť celým kŕdľom veľrýb, premenil starý morský vlk na vyhliadkovú loď. „Veľryby sa stali súčasťou mojej bytosti,“ hovorí vetrom ošľahaný muž.

Nadmerný lov veľrýb nie je dobrý, vraví Nagaoka a spomína, ako kedysi zabili aj 60 vráskavcov obrovských denne. Bolo to viac, ako mohla ich loď spracovať, a tak časť koristi vzala skazu. Stále si však myslí, že rozumný výlov by mal byť povolený. „Verím, že ľudia a veľryby môžu nájsť spôsob, ako spolu žiť,“ hovorí Nagaoka. Jeho nádej sa možno naplní. Pozorovateľov je čoraz viac, „veľrybožrútov“ je čoraz menej.

Zrušia zákaz lovu?

Predtým, ako v roku 1986 začal platiť celosvetový zákaz lovu veľrýb, Japonci zjedli priemerne 2,5 kg veľrybieho mäsa na osobu ročne. Dnes je to menej ako 30 gramov. Odporuje to tvrdeniu vlády, ktorá bojuje o zrušenie zákazu tvrdiac, že veľrybie mäso je súčasťou tradičného japonského jedálneho lístka. Na schôdzi Medzinárodnej veľrybárskej komisie (IWC) koncom mája sa Tokio opäť bude snažiť nájsť dieru v zákone a svoj terajší „vedecký“ lov veľrýb zmeniť na čisto komerčný.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu