Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Podnikateľ išiel za svojím snom, až kým nezistil šokujúcu vec: Nápad mu ukradli v Číne

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: YouTube)

JERUZALEM - Tomu sa povie smola. Izraelský podnikateľ zažil nemilé prekvapenie po tom, ako zistil, že jeho vlastný vynález sa pred uvedením do výroby objavil na čínskom trhu. Ako to už v Číne býva, cena výrobku bola podstatne nižšia. Pripravilo ho to nie len o zárobok ale aj o pozornosť.

Selfie tyčka, nie je žiadna novinka. Medzi turistami ide o veľmi obľúbený prvok, ktorý sa predáva snáď všade. Izraelčan Yekutiel Sherman vymyslel zlepšenie, ktoré mu malo zabezpečiť výnos a obľúbenosť medzi ľuďmi. Premenil obyčajnú selfie tyčku na kryt pre telefón, ktorý sa v prípade potreby dá rozložiť a slúžiť ako známa pomôcka na fotenie.

Podnikateľ išiel za svojím
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Spustil internetovú kampaň, natočil propagačné video v Paríži a mal očakávania. Tie sa zmenili po tom, čo sa kampaň objavila na crowdfundingovom servery Kickstarter. Krátko nato sa totiž rozbehol predaj s kópiami tohto výrobku na čínskom internetovom obchode. Niektoré napodobneniny zašli až tak ďaleko, že si ani jeho vymyslený názov Stikbox nezmenili.

Toto ale nebol jediný problém, ďalším a zároveň najväčším problémom bola cena. Shermanove výrobky mali byť po skončení kampane predávané za 39 libier za kus (43 eur), kópie sa dali zohnať ani nie za 10 eur.

Podnikateľ išiel za svojím
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Situácia sa ešte viac zhoršila, keď podporovatelia jeho výrobku zistili za akú cenu sa predáva čínska napodobnenina. "Účtuje si oveľa viac, v porovnaní s čínskymi kópiami, ale pochybujem o tom, že finálny produkt bude lepší," takto znel jeden z komentárov pod jeho kampaňou.

Sherman nakoniec vyzbieral asi 37 tisíc eur. K finálnej distribúcii výrobku nikdy neprišlo. Každý deň sa v kampani množia sťažnosti ohľadom nedodania objednaného krytu Stikbox. Veľa ľudí, ktorí si výrobok objednali preto žiada vrátenie peňazí a zároveň obviňuje autora z podvodu. Čínsky trh pritom tento výrobok predáva naďalej a nie je problém si ho objednať a zakúpiť.

Podnikateľ išiel za svojím
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Či sa Sherman stále snaží obhájiť si svoj produkt a či vedie boj s výrobcami čínskych napodobnenín nie je známe. V dnešnom svete je ale potrebné počítať s tým, že čínske kópie existujú a budú tu vždy. Preto zahraničným výrobcom nezostáva nič iné ako sa zmieriť s faktom, že sa v Číne nájde vždy niekto, kto novinku napodobní, vyrobí a začne predávať. A to všetko za veľmi krátku dobu. 

Viac o téme: PrototypKrádežSelfie tyčkaNapodobnenina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu