Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slováci zažili najdesivejšiu dovolenku ako z nočnej mory: Lúpež, streľba a smrť v divočine

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: TASR/AP)

BRATISLAVA - Prinášame vám neuveriteľný príbeh, ktorý na vlastnej koži zažili slovenskí a českí turisti. Čítanie nasledujúcich riadkov vám vyrazí dych. Dobrodružný výlet v Afrike sa zmenil na peklo, na boj o holý život.

Vaše tipy

Šokujúci príbeh vyrozprával čitateľ, ktorý sa osobne stretol s turistami vo veku okolo 50-tky. Na vlasnej koži zažili dramatické okamihy ako z filmu. Na jednej strane vnímali krásy etiópskej prírody, na druhej ozbrojený konflikt miestnych.  

Šokujúci príbeh z Afriky

Skupina šiestich slovenských a štyroch českých turistov sa vybrala na výlet do Afriky. Zájazd si zakúpili v cestovnej kancelárii Bubo. Za poznávaním krás a tunajších zvyklostí cestovali po Etiópii. Ako priznali, do tejto krajiny by sa nikdy sami neodvážili, preto chodili so sprievodcom a do všetkých častí a oblastí, ktoré navštívili, mali zaplatené poplatky a vybavené patričné povolenia.

Nečakali, že zažijú okamih, ktorý otrasie ich životmi. Z nasledujúceho opisu behá mráz po chrbe. "Môžem vám povedať, že keď na vás mieri osem chlapov so samopalmi, pred vašimi očami zastrelí vášho vodiča, 32-ročného chlapa, ktorý má doma sedemročnú dcéru, po tom, čo im dáte všetko, peniaze, doklady, mobily, foťáky, elektroniku a vidíte, že tým sa to neskončí..." vypočul si šokujúce slová čitateľ. 


Prečítajte si aj:

Situácia v Etiópii je neúnosná: Premiér vyhlasuje výnimočný stav


Mala to byť poznávacia dovolenka

V rámci poznávacej dovolenky išla partia na dobrodružný výlet na troch autách Land cruiser. Nikoho ani v zlom sne nanapadlo, že radosť sa razom zmení na peklo. Počas cesty južne od mesta Jimma turistov znenazdajky zastavila skupina ozbrojených chlapov. Turisti si sprvu mysleli, že ich chcú len okradnúť. Preto im dali všetko, čo mali pri sebe. Vodič, miestny muž, ktorý riadil auto s turistami, vystúpil a šiel sa s ozbrojencami dohovoriť. Bez akéhokoľvek upozornenie ale začali po Etiópčanovi strieľať. Suroví agresori kameňom do hlavy udreli ďalšiu účastníčku zájazdu a iného turistu porezali. Podľa desivého opisu boli všade črepy a krv. Slováci a Česi pocítili, čo je to doslova báť sa o vlastný život.  

Safari, Botswana
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: bbc.com)

Vydesení turisti sa domnievajú, že ozbrojenci museli o ich príchode vedieť. Vstup do každej oblasti je totiž potrebné vopred hlásiť. Ako povedali, streľbu zrejme museli počuť miestni strážcovia parku. Vďaka ich rýchlemu príchodu ozbrojenci odišli.

Medzi partiou turistov bola lekárka, ktorá sa okamžite snažila postrelenému Etiópčanovi pomôcť. Zobrali ho do najbližšej dediny. Žiaľ, v zlých afrických podmienkach s prestrelenou obličkou vodič nemal šancu prežiť. Slovenskej lekárke zomrel v náručí.  

Rýchly návrat domov

Z pochopiteľných dôvodov šokovaná partia v dovolenke nechcela pokračovať. Ich jediným cieľom bolo, čo najskôr sa vrátiť do Európy. Pred tým si ale museli vybaviť potrebné dokumenty, pretože doklady im vzali etiópski agresori. "Môžeme potvrdiť, že s turistami sa stretli zástupcovia veľvyslanectva v Addis Abebe a boli im nápomocní pri vydávaní náhradného cestovného dokladu pre jednu slovenskú turistku," potvrdil nám Igor Skoček z Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Po vybavení potrebných dokladov skupina nečakala ani minútu, nasadla do lietadla a smerovala na rakúske letisko. V Etiópii zostal český sprievodca, ktorému o dva týždne priletí ďalšia skupina turistov. "Našich klientov prepadli. Všetci sú v poriadku, v bezpečí domova. Išlo o prepadnutie v tzv. zelenej, absolútne bezpečnej zóne," priznal riaditeľ cestovnej kancelárie Bubo Ľuboš Fellner a dodal: "Všetkým klientom sme boli absolútne nápomocní. Poďakovanie patrí nášmu veľvyslancovi v Addis Abeba, ktorý bol veľmi ústretový." 

 

Avenue baobabov, Madagaskar
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinksktock.com)

V tomto momente je na mieste spomenúť, že cestovná kancelária, ktorá zájazdy organizuje, je jedinou na Slovensku a v Česku, čo vydáva mapu bezpečných a nebezpečných oblastí na cestovanie. "Všetky cesty, ktoré realizujeme, sú menej nebezpečné než lyžovačka, či bicyklovanie. Etiópia je bezpečnou krajinou. Rozhodne nie je nebezpečňejšou než ktorékoľvek hlavné mesto v Európe, ale aj v okolitom svete," vysvetlil riaditeľ cestovky, no zároveň vyslovil ľútosť nad udalosťou, ktorú turisti prežili. "Za 25 rokov fungovania cestovky nám žiaden klient neochorel na žiadnu tropickú chorobu a nikomu sa nič nestalo," uviedol a pripustil, že niekedy sú nebezpečenstvu vystavení ich pracovníci, no tí sú za bezpečnosť klientov zodpovední. "To sa stalo aj v Etiópii a je to smutná udalosť, kedže išlo o nášho priateľa. Určite pomôžeme jeho rodine."

Riaditeľ cestovky čakal partiu turistov osobne po ich príchode na Slovensko. "Zvládli sme to. Všetky problémy sme si odniesli my a naši klienti sú zdraví a živí doma," vydýchol si.

Varovanie rezortu zahraničia

Je dôležité upozorniť, že Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zverejnilo 21. októbra tohto roku odporúčanie.

Občanom SR odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania do Etiópie, osobitne do oblastí federálnych štátov Oromia a Amhara. Od novembra 2015 v Oromskom regióne dochádza ku stretom medzi demonštrantmi a bezpečnostnými zložkami Etiópskej federatívnej vlády, ktoré si už vyžiadali stovky mŕtvych. Demonštrácie sa rozšírili aj do štátu Amhara. Odporúčame vyhýbať sa aj miestnym turistickým destináciám vrátane Gondar a Bahir Dar, kde bola proti demonštrantom použitá aj ostrá munícia.

Nepokoje v okolí hlavného mesta

Po poslednej vlne demonštrácií boli zaznamenané nepokoje aj v okolí hlavného mesta Addis Abeby. Ministerstvo z tohto dôvodu odporúča občanom SR vyhýbať sa akýmkoľvek väčším zhromaždeniam v hlavnom meste, v jeho okolí a priebežne sledovať bezpečnostnú situáciu v krajine. Etiópska federatívna vláda v tejto súvislosti v krajine vyhlásila od 8.10.2016 výnimočný stav po dobu 6 mesiacov, pričom konkrétne opatrenia bližšie nešpecifikovala.

Slováci zažili najdesivejšiu dovolenku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Trvá výnimočný stav

Podľa vyhlásenia generálneho prokurátora Etiópie môže výnimočný stav zahŕňať zákaz vychádzok, náhodné zatýkanie, prehľadávanie podozrivých osôb, pozastavenie práva na písanie cirkulačných správ na sociálnych sieťach, ktoré podnecujú k pobúreniu verejnosti, zákaz nezákonných demonštrácií a blokovanie internetového spojenia.

Medzietnické konflikty a terorizmus

Do oblastí pozdĺž hraníc s Eritreou, Keňou, Južným Sudánom, Somálskom a federálneho štátu Gambela odporúčame necestovať. V uvedených oblastiach dochádza k častým medzietnickým konfliktom a v niektorých oblastiach hrozí aj riziko terorizmu zo strany ozbrojenej skupiny al-Šabáb.

Registrujte sa

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky zároveň vyzýva slovenských občanov, aby v prípade cestovania do Etiópie využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke rezortu diplomacie.

 

 

Viac o téme: TuristiVýletAfrikaEtiópia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu