Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Americkí vojenskí hackeri pokúšajú šťastie: Prenikli do ruských počítačových systémov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Americkí "vojenskí hackeri" prenikli do ruskej elektrickej a telekomunikačnej siete, ako aj do riadiaceho systému Kremľa a v prípade potreby sú pripravení podniknúť v nich počítačový útok.

Informovala o tom v noci nadnes americká televízia NBC s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa americkej rozviedky a prísne tajné dokumenty. Zdroj dodal, že po prieniku amerických hackerov do ruskej infraštruktúry sa tieto ciele stali zraniteľnými pre útok. Ak by ho USA považovali za potrebný, uskutočnili by ho s použitím tajnej americkej kybernetickej zbrane. Podľa NBC však kybernetická zbraň bude použitá "v málo pravdepodobnom prípade - ak budú USA napadnuté závažným spôsobom".  

Oficiálni predstavitelia vlády USA naďalej vyjadrujú znepokojenie v súvislosti s tým, že Rusko by mohlo využiť svoje kapacity a pokúsiť sa narušiť priebeh nastávajúcich volieb prezidenta USA. Zdroje v americkej rozviedke pritom neočakávajú, že by Rusko zaútočilo na kriticky dôležitú infraštruktúru - domnievajú sa, že útok by mohol skôr mať podobu zverejnenia sfalšovaných dokumentov či vytvárania falošných kont na sociálnych sieťach s cieľom šíriť dezinformácie.

Televízia NBC pripomenula, že hacker známy ako "Guccifer 2.0" vo svojom tweete zverejnenom v piatok vyhrážal, že bude monitorovať americké voľby "zvnútra systému". Zdroje americkej vlády a americkí počítačoví experti sa domnievajú, že Guccifera 2.0 je "produktom" ruských tajných služieb, ktoré ho vytvorili, aby kryli svoje predpokladané zasahovanie do prezidentských volieb v USA.

Viac o téme: HackerRuskoUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu